“100. Yılında Kudüs Kahraman Şehitlerimizin Anısına Sergisi” büyük ilgi görüyor

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Türk Tarih Kurumu Başkanlığı tarafından 100. yılında Kudüs'ü anma etkinlikleri kapsamında Gazi Üniversitesi...
“100. Yılında Kudüs Kahraman Şehitlerimizin Anısına Sergisi” büyük ilgi görüyor

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Türk Tarih Kurumu Başkanlığı tarafından 100. yılında Kudüs'ü anma etkinlikleri kapsamında Gazi Üniversitesi Resim Heykel Müzesi'nde açılan "100. Yılında Kudüs Kahraman Şehitlerimizin Anısına Sergisi", ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor.

Sergi, ziyaretçilerine sanal gerçeklik gözlükleriyle Kudüs sokaklarında dolaşma imkanı sağlıyor. Kubbetü's-Sahra'dan Batı Duvarı'na, Kutsal Kabir Kilisesi'nden El-Halil Kapısı'na kadar Kudüs'ün tarihi öneme sahip kutsal mekânlarında ve Kudüs sokaklarında gerçekleştirilen 360 derecelik çekimlere Kudüs tarihinin sesli anlatımının eşlik ettiği 3D turu, ziyaretçileri Kudüs'e götürüyor. Sergide ayrıca geniş bir fotoğraf ve belge koleksiyonu ile Kudüs'ün tarihi mekanlarının karakalem çizimleri de izleyiciye sunuluyor. Türk Tarih Kurumu arşivinde yer alan belge ve fotoğraflara ek olarak Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüt (ATASE) Daire Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı Arşiv Dairesi ve Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğünden alınan belgelerle hazırlanan koleksiyon, ekranlarda elektronik olarak gösteriliyor. Serginin en etkileyici içeriğini ise Birinci Dünya Savaşı sırasında Filistin, Gazze, Kudüs cephe savunmasında şehit düşen kahraman Mehmetçiğin künye defterleri oluşturuyor. Şehitlerimizin isimlerinin ve nüfus bilgilerinin bulunduğu çalışma, Türk Tarih Kurumu tarafından dünya kamuoyuna takdim ediliyor. Yaşanan son gelişmelerle tekrar dünya gündemine oturan Kudüs'le ilgilenen büyükten küçüğe herkese hitap eden sergi, 15 Aralık tarihine kadar ziyarete açık olacak.

İHA