'11 Eylül yasa tasarısının kabul edilmesinden endişeliyiz'

İslam İşbirliği Teşkilatı, 11 Eylül saldırılarında hayatını kaybedenlerin ailelerine Suudi Arabistan aleyhine dava açma imkanı tanıyan yasa tasarısının kabul edilmesinden derin endişe duyduğunu bildirdi.
'11 Eylül yasa tasarısının kabul edilmesinden endişeliyiz'

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), 11 Eylül saldırılarında hayatını kaybedenlerin ailelerine Suudi Arabistan aleyhine dava açma imkanı tanıyan yasa tasarısının kabul edilmesinden derin endişe duyduğunu bildirdi.

İİT tarafından yapılan yazılı açıklamada, söz konusu yasa tasarısından derin endişe duyulduğu ifade edilerek, "Bu yasa uluslararası ilişkilerde yüzyıllardır uygulanan ve uluslararası hukukta da bulunan 'egemen devletlerin korunması' ilkesini ihlal etmektedir." denildi.

"Tek taraflı bir yasa uluslararası ilişkilerde kaosun kapısını açtı"

Açıklamada, uluslararası toplumun bu yasaya yönelik tepkisinin yüzyıllardır uygulanan söz konusu ilkeye bağlı kalınmamasından kaynaklandığı belirtilirken egemen bir ülkenin başka bir ülkeye kendi yargı erkini dayatamayacağı ifade edildi. Keyfi kriterlerin siyasi ve ekonomik baskı aracı olarak kullanılamayacağı, aksi taktirde bunun ülkelerin bağımsızlığı ve uluslararası ilişkilerde yer etmiş ilkelerin ihlali olacağı vurgulandı.

"Tek taraflı bir yasa ne yazık ki uluslararası ilişkilerde kaosun kapısını açtı. Böyle bir yasa uluslararası hukuku etkiler ve egemenliğini sarsar." denilerek, bu yasanın diğer ülkelerin de kendi haklarını savunmak için benzer kanunlar çıkarmasına yol açabileceği ifade edildi.