14. Mersin Uluslararası Müzik Festivali

14. Mersin Uluslararası Müzik Festivali

14. Mersin Uluslararası Müzik Festivali, 30 Nisan'da Mersin Festival Orkestrasının Fazıl Say'ın eseri "İstanbul Senfonisi"ni seslendireceği konserle başlayacak.

Mersin Valisi Özdemir Çakacak, bir otelde düzenlenen tanıtım toplantısında, festivalin, gerek Avrupa Festivaller Birliği üyesi olması gerekse dünya ve ülkeden birçok ünlü sanatçıya ev sahipliği yapması nedeniyle "uluslararası" unvanını taşıdığını belirtti.

Etkinliğin kente önemli katkılar sağladığını anlatan Çakacak, şöyle devam etti:

"Festivalin, kentteki tarihi, kültürel ve dini mekanlarda düzenlenmesi, ilimizin sahip olduğu bu değerleriyle daha da tanınmasını sağlayacak. Kentler, sahip oldukları mimarisi, kültürel ve sanatsal etkinlikleriyle kent kimliğini oluşturur. Farklı din, dil ve etnikten vatandaşların yıllardır barış içinde yaşadığı ilimiz, müziğin evrensel diliyle, kültür, sanat, kardeşlik ve barış kenti olduğunu bir kez daha gösterecek."

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ise festivallerin bir kentin canlılığının en önemli göstergesi olduğuna işaret ederek, "Festivaller kentin rengini oluşturur, hayat katar, keyif katar ve vizyon kazandırır. Kentimiz, her geçen gün gelişiyor ve büyüyor. Bu değişimin içinde kültür ve sanat mutlaka yer almalı" dedi. 

Festival Yürütme Kurulu Başkanı Selma Yağcı da kentin değerlerini el birliğiyle yükselttiklerini bildirdi.

Festivalin başarı çıtasını her yıl daha yukarıya taşımanın ve Mersin'i dünya kenti haline getirmenin herkesin görevi olduğunu vurgulayan Yağcı, şunları kaydetti:

"Festivalimizi organize eden Sanat Etkinlikleri Derneği, bu yıl da valilik ve sanatseverlerin gücünü arkasına alarak, renkli, genelden evrensele çeşitlilik taşıyan bir programı yapmanın mutluluğu içinde olacak. Festivalimiz, sopaları, copları, taşları, molotofkokteylini geride bırakıp, unuttuğumuz ve dünya insanlarıyla şarkı söyleyeceğimiz sevgi, barış dolu günlere ulaşmamız için çok önemlidir ve Mersin'e çok yakışıyor."

- Özgecan'ın ablasına ödül

Konuşmaların ardından "Umut Işığı" adlı çocuk korosu mini konser verdi. Daha sonra, bazı sanatçılara başarı ödülleri takdim edildi.

Öte yandan, tanıtım toplantısına Tarsus ilçesinde öldürülen üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın annesi Songül, babası Mehmet ve kız kardeşi Beste Aslan da katıldı.

Yağcı, konservatuvar öğrencisi Beste Aslan'a "Genç Sanatçı Teşvik Ödülü" verdi.

- Çok sayıda konser olacak

Festival, 30 Nisan'da Fazıl Say'ın eseri "İstanbul Senfonisi"nin, şef İbrahim Yazıcı'nın yönetimiyle, bu yıl kurulan Mersin Festival Orkestrası tarafından seslendirileceği konserle başlayacak.

Festivalde, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, Le DIV4S, Die Wiener Strauss Company, Pagagnini, Bahar Göksü, Dünya Bale Yıldızları, Yerelden Evrensele Klasik Türk Müziğinden Seçmeler, Uzak Doğu'dan Anadolu'ya Esintiler, Kucerova ve Bezdüz, Hakan Aysev, Kubat, Mersin Festival Orkestrası, Mersin Polifonik korolar şenliği, Mersin Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası konserleri olacak.

Öte yandan, "Mersin, Korikos'un Tınısını Arıyor" temasıyla düzenlenen beste yarışmasının kazananı da bu akşam düzenlenecek özel gecede belirlenecek.