15 milyon aracın bilgileri FETÖ'de! Adım adım izliyorlar

HGS'nin FETÖ’nün Tayvan İmamı Kızmaz'ın yöneticisi olduğu Vendeka Şirketler Grubu tarafından geliştirildiği ortaya çıktı. 15 milyon araç kullanıcısına ait kişisel verilerin örgütün elinde olması güvenlik riski oluşturuyor.
15 milyon aracın bilgileri FETÖ'de! Adım adım izliyorlar

Köprü ve otoyol geçişlerinde kullanılan Hızlı Geçiş Sistemi (HGS)'nin FETÖ'nün Tayvan İmamı Hüseyin Kızmaz'ı Pasifik İş Geliştirme Müdürü olarak çalıştıran Vendeka Şirketler Grubu tarafından hazırlandığı ortaya çıktı. Yaklaşık 22 milyon dolara PTT ve Karayolları Genel Müdürlüğü'ne satılan HGS için 24 Mayıs 2011'te sözleşme imzalandı. HGS'nin işletimi sözleşme gereği 3 yıl boyunca Vendeka tarafından yönetildi.

TÜM DETAYLARI KAYDEDİYORLAR

Kartlı geçiş sisteminin yerini alan HGS, 2 bin kilometre otoyol ağını kapsarken, 94 ayrı lokasyon olmak üzere 387 gişede faaliyet gösteriyor. 15 milyon araçta kullanılan iki geçiş sisteminden biri olan HGS, önceden bakiye yükleme işlemiyle çalışan sistem olmasıyla dikkat çekiyor. Bu nedenle sürücüler, etiketleri alabilmek için ruhsat ve ehliyet bilgilerini sisteme kaydettirmek zorunda kalıyor. Her araç için 2,5 dolar etiket satışı yapan HGS'nin en az 30 milyon dolar kar ettiği tahmin ediliyor.

MİLLİ GÜVENLİK RİSKİ YARATIYOR

FETÖ'ye finansal destek sağladığı iddia edilen Vendeka, örgütün istihbarat faaliyetlerinde kullanabileceği değerli bilgilerin olduğu teknolojik projelerde yer alıyor. HGS'nin yüklenicisi olan şirket, HGS etiketlerini de çok yüksek kar marjıyla satarak ciddi kar elde etti. Ayrıca sistem içinde kullanılan kameralar ve RFID çipler vasıtasıyla da her geçiş noktasındn hangi aracın, ne zaman ve nereden geçtiği bilgilerinin de an be an tutulması bu bilgilerin takip ve istihbarat amaçlı FETÖ'ye aktarılabileceğini gündeme getirdi. Özellikle 15 Temmuz darbe girişiminden sonra güvenlik riski kuşkusu doğdu.

Köprü ve otoyollardaki ödeme  süresini azaltmayı amaçlayan HGS  ile araç ve sahiplerinin bilgileri tek  merkezden takip edilebiliyor. 

17-25'TEN SONRA İSİM DEĞİŞTİRDİ
17- 25 Aralık darbe girişimi sonrası yapılan araştırmalar sonucu baskı altında kalan ve HGS projesinin yüklenicisi olan Vendeka, 2015'in Aralık ayında HGS ile olan sözleşmesini TetraHGS isimli bir şirkete devretti. Vendeka'nın yöneticisi ve ortağı olan İsmail Meral'in de ortakları arasında yer aldığı TetraHGS, isim değişikliği olarak nitelendirilirken, Vendeka bu sayede HGS ile bağlantısını sürdürmeyi başardı. Vendeka ile 2016'nın Haziran ayında sözleşmesi sona eren HGS, şu anda Vendeka yöneticilerinin ortak olduğu TetraHGS ile 24 Haziran 2016'de sözleşme yeniledi. TetraHGS'nin ihale süresi dolduğu ve doğrudan temin yoluyla çalışma süresini uzattığı iddia edildi.


GÜLEN'E ÖDÜL TÖRENİNDE VENDEKA VAR
Filipinler Genelkurmay Başkanlığı 2013'te FETÖ örgütü lideri Gülen'e barış ödülü vermişti. Ödül toplantısında Fethullahçı yapıyla bağlantılı olan pek çok dernek yer alırken, Vendeka Bilgi Teknolojileri Genel Müdürü Baki Kuran'ın yer alması, şirketin yapıyla dirsek temasını belgeler nitelikte.
Ayrıca karayollarında sinyalizasyon işi yapan Intetra firmasının da HGS'nin şu an yürütücülüğünü üstlenen TetraHGS'nin ortaklarından olması dikkat çekiyor.


Proje büyüdükçe tehlike daha artacak
HGS projesi, yeni açılacak yollar ve köprüler ile önümüzdeki günlerde yaklaşık 2 katı büyüyerek dev bir sisteme dönüşecek. İçinde bulundurduğu para getiri potansiyeli nedeniyle FETÖ'nün iştahını kabarttığı tahmin edilen HGS'nin artan etiket artışları da projenin hem ticari hem de stratejik önemini artırıyor. Yaklaşık 30 milyon dolara mal olan proje kapsamında bir araç, otoyollarda bulunan HGS gişelerinden geçtiğinde, araçtaki etiketler okunuyor. Aynı anda araca ait HGS hesap numarası da sistem tarafından okunarak, giriş fotoğraflarından tanımlanan plaka bilgisi ve otoyola giriş saati gibi girdilerden meydana gelen 'giriş bilgisi' toplanarak ağ üzerinden aracın çıkış yapma ihtimali olan tüm gişelere gönderiliyor. Ücretlendirme kriteri ise Türkiye'de iki gişe arasındaki mesafe baz alınarak yapılıyor. Bu eşleştirmeye karşılık yapılan ücretlendirme ise çıkış şeridinin sonunda bulunan ekranda görüntüleniyor. HGS'de gelişmiş RFID teknolojisi kullanılıyor.