'15 Temmuz sonrası Türkiye'ye yönelik olumsuz algı değişiyor'

Ekonomi Bakanı Zeybekci, yurt dışında bazı ülkelerde 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Türkiye'ye yönelik olumsuz algının çok hızlı şekilde değişmeye ve dönüşmeye başladığını belirtti.
'15 Temmuz sonrası Türkiye'ye yönelik olumsuz algı değişiyor'

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, yurt dışında bazı ülkelerde 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Türkiye'ye yönelik olumsuz algının çok hızlı şekilde değişmeye ve dönüşmeye başladığını belirtti.

Ekonomi Bakanı Zeybekci, arife günü dolayısıyla eşi Ayşen Zeybekci ile birlikte Denizli Şehitliği'ne geçerek şehit ailelerine taziyelerini sundu, bayramlarını kutladı. Kur’an-ı Kerim tilaveti ve duaların ardından şehit mezarlarını gezen Zeybekci, çiçek bıraktı.

Gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplayan Zeybekci, Kurban Bayramı'nın ana felsefesinin paylaşmak, birlik beraberlik ve yardımlaşmak olduğunu belirterek, tüm İslam aleminin Kurban Bayramı'nın mübarek olmasını diledi.

Yurt dışındaki Türkiye algısı

Zeybekci, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası bazı ülkelerde Türkiye aleyhine oluşan yargıların kırılması için düzenledikleri programların hızla devam ettiğini,Japonya'dan Kore'ye, Suudi Arabistan'dan Körfez ülkelerine, Kanada'dan ABD'ye kadar geniş bir coğrafyadaki 30 ülkenin programlarında olduğunu dile getirdi.

Yaptıkları bazı toplantılarda bazı ülkelerde 15 Temmuz darbe girişimini bir algı operasyonuna dönüştürerek devam ettirme niyetini gözlemlediklerine işaret eden Zeybekci, şöyle konuştu:

"Gezi olayları, 17-25 Aralık ve arkasından gelen o süreci bir algı operasyonuna dönüştürerek devam ettirme niyetinde olan belirli odakların farkında olarak veya olmayarak, isteyerek veya istemeyerek aleti olan vakalarla karşılaşıyoruz. O anlamda çok büyük bir dezenformasyon olduğu veyahut bilerek böyle bir kampanyanın olduğu örneklerle de karşılaşıyoruz.

Benim dolaştığım AB ülkelerinde böyle bir şeyle karşılaşmadım. Sadece bir ülkede yabancı gazetecinin eline yazılı olarak verilen ve ezberlettirilen birkaç soru vardı. CHP'den gerek MHP'den de milletvekillerimiz her daim bizimle beraberdi. Onlar da Türkiye'den giden basın mensupları, sivil toplum kuruluşları ve önde gelen şirket temsilcileri de algının hakikaten çok hızlı bir şekilde değişmeye ve dönüşmeye başladığına şahit oluyor."

İngiltere ile ilişkiler

Dün İngiltere'den geldiğini hatırlatan Zeybekci, İngiltere'de Türkiye'nin 15 Temmuz'da ilan ettiği demokrasi zaferinin takdirle izlendiğini, bu ülke girişimcilerinin büyüme anlamında fırsatlar ülkesi olan Türkiye ile birlikte hareket etme isteklerini gördüklerini ifade etti.

İngiltere ile başlatılan serbest ticaret anlaşması görüşmelerine dikkat çeken Zeybekci, en geç 30 Eylül'de çerçevesi belirlenecek anlaşmayla ilgili İngiliz mevkidaşıyla tekrar bir araya geleceklerini söyledi.

Zeybekci, şu bilgileri verdi:

"2017'nin sonunda İngiltere'nin AB ile olan birlikteliği bittiğinde Türkiye ile olan birlikteliği de bitmiş olmayacak. Otomatik olarak başka bir süreç başlamış olacak. AB ile olan ilişkimizden çok daha geniş kapsamlı bir birliktelik başlamış olacak. Bu yönde pozitif bir süreç devam ettiriyoruz.

Şehit ailelerini ziyaret etti

Zeybekci, programı kapsamında Diyarbakır'ın Lice ilçesinde 20 gün önce şehit olan Jandarma Uzman Çavuş Özkan Bilgiç'in Korucuk Mahallesi'ndeki ailesiyle, 10 Temmuz'da Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde şehit olan Piyade Bakım Astsubay Çavuş Burak Erten'in 15 Mayıs Mahallesi'ndeki ailesini ziyaret etti.

Ailelere taziye dileklerini sunan Zeybekci, Başbakan Binali Yıldırım tarafından şehit ailelerine gönderilen mektubu takdim etti.

Bakan Zeybekci, daha sonra 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında İstanbul'da şehit olan Haki Aras'ın ailesini ziyaret etti.