150 yıllık ağaç evi, Karabük'ten Ankara'ya taşıdı

150 yıllık ağaç evi, Karabük'ten Ankara'ya taşıdı

 Karabük'ün Yenice ilçesine bağlı Yortanpazarı Beldesindeki 150 yıllık çivi kullanılmadan yapılan iki katlı ağaç evi yerinden söken iş adamı Necdet Türe, Ankara'nın Kazan ilçesine taşıdı.

Türe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir festivale katılmak için gittiği beldede atıl bırakılmış ağaç evi gördüğünü ve satın alarak yaşadığı yere taşımanın yollarını aradığını söyledi.

İki katlı ve 6 odası bulunan, çivi kullanılmadığı için sökülüp yeniden inşa edilebilen evi satın alarak tırlarla taşıdığını anlatan Türe, "25 yıldır içinde kimsenin yaşamadığı evi bir Kore gazisinden satın aldım. Yaklaşık 110 ton ağırlığında meşe ve kaya gürgeninden çantı sistemiyle metal çivi kullanılmadan inşa edilmiş. Evin söküm işlemini işin ustası olan kişiler yaptı. Sökülen parçaları numaralandırarak tırlara koyduk ve Kazan'a getirdik" diye konuştu.

Evi Kazan'da 18 ay gibi bir sürede yeniden aslına uygun inşa ettiklerini belirten Türe, "Müze olmasını arzu etmiştik ve bu yönde tavsiyeler de oldu ama konağın maliyeti beklenenin üzerinde olunca restoran olarak hizmete açmaya karar verdik. Ama yinede restoran olsa da adeta bir müzeyi andırıyor. Restoranda, ibrik, daktilo, tel dolap ve fırınlı soba gibi geçmişte kullanılan bir çok eşya sergileniyor" değerlendirmesinde bulundu. 

Evi restoran olarak işleten Nigar Aydın da ev, her ne kadar bir lokanta olarak hizmet verse de gelen kişilerin bir lokantadan çok daha fazlasını bulmanın şaşkınlığını yaşadıklarını ifade ederek, "Konuklarımız burada çocukluğundan, anneannesinden, babaannesinden kalan anılarını yaşıyor. Çocukluk yıllarına dönüyor, adeta zamanda bir yolculuğa çıkıyorlar" dedi.