Erol Çimen

Erol Çimen

19 MAYIS 1919

19 MAYIS 1919

19 Mayıs 1919 tarihi Türkiye Cumhuriyet’inin tarihindeki dönüm noktalarından biridir. Atatürk’ün Samsun’a ayak bastığı tarih olan 19 Mayıs aynı zamanda “Gençlik ve Spor Bayramı”olarak kutlanmakta.

Samsun işgal kuvvetleri için önemli noktalardan biriydi. Stratejik bakımdan büyük öneme sahipti.

Karadeniz’den Orta Anadolu’ya açılan en rahat ve güvenilir bir kapıydı. İngilizler 9 Mart 1919 tarihinde Samsun’a bir askeri birlik çıkarmışlardı. Buna tepki olarak Türk Makineli Tüfek Birliğinden Hamdi adında bir teğmenin askerlerini alarak dağa çıkması dikkatleri bu bölgeye çekti.

 İngiliz Yüksek Komiserliğinin de Türklerin silahlandığı konusundaki şikayetleri üzerine bu bölgeye güvenilir bir komutanın olağanüstü yetkilerle gönderilmesine karar verildi.

İstanbul-Samsun yolculuğu öncesinde Mustafa Kemal ile Padişah Vahdettin arasında geçen konuşmayı Mustafa Kemal şöyle anlatır: Paşa Paşa!Şimdiye kadar devlete çok hizmetler ettin!Bunların hepsi tarih kitaplarına girmiştir! Bunları unuttun.

Asıl şimdi yapacağın hizmet hepsinden daha önemli olabilir.Paşa Paşa!devleti kurtarabilirsin! dedi. Kendisine karşılık verdim: Kişiliğe güveninize ve bana yüz verişinize teşekkür ederim.Elimden gelen hizmeti esirgemeyeceğime- lütfen güveniniz.

Mustafa Kemal beraberindeki 18 kişi ile 16 Mayıs 1919 Cuma günü öğleden sonra “Bandırma” adındaki bir vapurla Galata Rıhtımından ayrılır.17 Mayıs 1919 Cumartesi günü Bandırma Vapuru saat 21,40 sıralarında İnebolu’ya varır.

18 Mayıs 1919 Pazartesi günü beklenen yolculuğun sonuna gelinir. Mustafa Kemal İstanbul’dan başlayan ve Samsun’da sona eren yolculuk esnasında görevli bir askerdi.Bu yolculuk Türk Milleti için bir dönüm noktası oldu ve kurtuluşun başlangıcıydı.

Milli Mücadeleyi başlatmak üzere ayak bastığı 19 Mayıs 1919 tarihinin önemi nedeniyle de 19 Mayısı Türk Gençliğine- armağan etti.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasında yaşanan zorlukları her zaman göz önünde tutarak 19 Mayıs’ları Atatürk’ün emanetine sahip çıkarak kutlamalıyız. ALLAH bu necip millete kara günler göstermesin.-

Amin. Selam ve dua ile…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Erol Çimen Arşivi
SON YAZILAR