190 yıldır Konya'ya değer katıyorlar

190. Kuruluş yılını kutlayan Zabıta Birliği teşkilatı geçmişte olduğu gibi günümüzde de insan odaklı proje ve çalışmalarıyla vatandaşın yanında olmaya devam ediyor.
190 yıldır Konya'ya değer katıyorlar

Zabıta mesleğinin oldukça meşakkatli olduğunu söyleyen Konya Büyükşehir Zabıta Daire Başkanı Haluk Yılmaz, “Yolunda gitmeyen işler zabıtanın görev alanına giriyor. Dilenciler, seyyar satıcılar, şehri kirletenler, şehrin donatılarına zarar verenler zabıtanın başlıca görevleri arasında yer alıyor. Bunların dışında Konya Büyükşehir Belediyesi olarak mevcut görevlerimize Turizm Zabıtası, Engelli Hakları Zabıtası, İlan-Reklam Denetim Amirliği gibi birimler ekleyerek görev alanımızı genişlettik.  İlan Reklam Denetim Amirliği Belediye Kanunun 12. maddesine göre çalışan ve Ticari El İlanlarını mühürleyip denetim altına alan bir birimdir.  El ilanları ve broşürlerin dağıtımı nokrasında bir denetimsizlik söz konusuydu. Bu birim belediyenin, bir başka deyişle Konyalıların hakkı olan vergiyi tahsil ediyor. Ayrıca bu birimde bedensel engelli arkadaşlarımız da çalışabiliyor.  Engelli Hakları Zabıta Amirliği de güzel bir sosyal sorumluluk projesi. Burada engelli sorunları görev alanı olarak belirlendi. Brail Alfabesi ile hazırlanan kartvizitler AVM’lerde, şehir meydanlarında dağıtılarak engellilere ulaşılmaya çalışılıyor. Konya’daki engelli dernekleri de bu projenin çözüm ortakları arasında yer alıyor.  Bu proje ile engellilerin ve yaşlıların karşılaştıkları sorunların çözümlenmesi hedefleniyor. Bu birimde aynı zamanda da Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı ile işbirliği içinde evsizlere yardımcı olunuyor.” dedi.

zabita--(3)-002.jpg

 “TURİZM ZABITASI KONYA’YA DEĞER KATIYOR”

Turizm Zabıtası ise Konya’ya yakışır ve şehre değer katacak bir uygulama olduğunu aktaran Yılmaz,  “Turizm Zabıtası birimdeki arkadaşların kıyafetleri özel olarak hazırlandı. En çok da kullandıkları araçları ilgi çekiyor. İki kişilik Turizm Zabıtası araçlarına vatandaşlar ve turistler büyük ilgi gösteriyor. Turizm Zabıtası rutin zabıta hizmetlerinin dışında Konya’ya gelen misafirlere sıcak bir ev sahipliği yapıyor.  Konya Büyükşehir Zabıtasına özgü bir başka hizmet de “Ortak Trafik Ekibi” projesi. Bir trafik polisi ile bir trafik zabıtasından oluşan bu ekip Türkiye’de bir ilk olma özelliğini taşıyor. Birlikte görev yaparak hem personelden hem de araçtan tasarruf ediyorlar. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün de ilgisini çeken bu proje 6. Karayolları Trafik Güvenliği Sempozyumunda da gündem konusu oldu.  Bu sempozyumda Konya modeli olarak adlandırılan bu projenin tüm ülkede yaygınlaştırılması da gündeme geldi. Konya Büyükşehir Belediyesinin en önemli projelerinden bir tanesi de Atlı zabıta. Bu proje ile hem şehir estetiğine katkı sağlanması hem de biniciliğe olan ilginin arttırılması hedefleniyor. 15 Temmuz Darbe girişiminde Konya Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı çok önemli bir görevi de yerine getirdi. Zabıtalar sokak sokak gezerek milli iradeye sahip çıkmak adına meydanlara davet edildi. Ayrıca İş makineleri ve garnizon girişlerinin kapatılmasında zabıtalar bizzat görev aldı. Demokrasi mitinglerinde de Konya Büyükşehir Belediyesi zabıta ekipleri fazla mesai yapmış, mesai ücretlerini de almayı reddetmiştir.”  şeklinde konuştu.

zabita--(4)-002.jpg

zabita--(2)-001.jpg

zabita--(7).jpg

İSMAİL KOÇ / YENİ HABER GAZETESİ