1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarına tepkiler

1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarına tepkiler

Dışişleri Bakanlığının emekli mensupları ve şehit aileleri, Ermeni terör örgütlerince katledilen diplomatlar ve aile bireylerini anmak için yürüdü.

Ulus'taki Atatürk Anıtı önünde toplanan grup, Ermeni terör örgütlerinin 1973 ile 1994 yılları arasında katlettiği belirtilen Türk büyükelçiler, konsoloslar ve aile yakınları ile kamu görevlilerinin fotoğraflarını taşıdı. 

Grup adına açıklama yapan emekli Büyükelçi Tugay Uluçevik, yurtiçindeki ve yurtdışındaki devlet görevlerini ifa ederken Ermeni teröristler tarafından "haince, insafsızca katledilerek şehit edilmiş" meslektaşları ile benzer şekilde şehit edilen diğer devlet görevlilerini anmak için toplandıklarını söyledi. 

Uluçevik, Ermeni terör örgütü ASALA ve ASALA ile bağlantılı terör örgütlerinin 1973 ile 1994 yılları arasında yurtdışında ve yurtiçinde görevli diplomatları, devlet görevlilerini ve onların bir kısmının eş ve çocuklarını katlettiğini anımsatarak, "Bu şekilde verdiğimiz şehit sayısı 36'dır, 3 resmi görevlimiz ASALA'nın Ankara Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı terör eylemi sırasında şehadet mertebesine ulaşmıştır" şeklinde konuştu.

"Müslüman, Hristiyan, Türk, Kürt, Ermeni olsun, Osmanlı tebaası, Osmanlı ordularının birer kahraman askeri olarak vatan toprakları uğruna ölmüşlerdir, şehit olmuşlardır" diyen Uluçevik, savaş sonunda Osmanlı Devleti'nin büyük toprak kayıpları vermek zorunda kaldığını belirtti. 

Şehitleri ve gazileri minnet ve rahmetle andıklarını aktaran Uluçevik, "Bu savaş sırasında 1915 yılında ne yazık ki Anadolu insanını büyük acılara gark eden, büyük sayıda can kaybına sebep olan çok feci olaylar da yaşanmıştır" diye konuştu. 

Uluçevik, yüksek tazminat ve toprak talebini karşılamak için ısrarla 1915 olaylarına ilişkin yalan ve iftiralarla gündem oluşturulmaya çalışıldığını sözlerine ekledi.

Grup, daha sonra Atatürk Bulvarı üzerinden Kızılay'daki Atatürk heykelinin önüne kadar saygı yürüyüşü gerçekleştirdi, "Minnettarız, şehitlerimizi unutmadık, unutturmayacağız, dışişleri emekli mensupları" yazılı çelenk bıraktı. 

Emekli diplomatların saygı yürüyüşüne Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak ile eski Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici de katıldı.