2.İslam Ticaret Hukuku Kongresi Konya’da yapılacak

2.İslam Ticaret Hukuku Kongresi Konya’da yapılacak

Konya Ticaret Odası , KTO Karatay Üniversitesi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen "2. Uluslararası İslam Ticaret Hukuku’nun Günümüzdeki Meseleleri Kongresi" tanıtım toplantısı yapıldı.

Konya Ticaret Odası, KTO Karatay Üniversitesi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen 2.Uluslararası İslâm Ticaret Hukuku’nun Günümüzdeki Meseleleri Kongresi Tanıtım Toplantısı, Konya Ticaret Odası’nda gerçekleştirildi.  Toplantıya Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk,  KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade ve Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker ve Kongre Genel Sekreteri Prof. Dr. Mehmet Bayyiğit katıldı.

2. Uluslararası İslam Ticaret Hukuku’nun Günümüzdeki Meseleleri Kongresi 15-19 Ekim 2015 tarihleri arasında Konya’da düzenlenecek.

islam-ticaret-hukuku-konya’da-konusulacak-haber.jpg

100’ÜN ÜZERİNDE ÂLİM, BİLİM ADAMI KATILACAK

1. Uluslararası İslâm Ticaret Hukukunun Günümüzdeki Meseleleri Kongresi’nin 1996 yılında Konya’da düzenlendiğini ifade eden Kongre Genel Sekreteri Prof. Dr. Mehmet Bayyiğit, “Türkiye’den ve yurtdışından onlarca ilim adamı, âlim ve uzman kişiler zamanın güncel soru ve sorunları ile alakalı olarak tebliğler sunmuş, müzakerelerde bulunmuş ve raporlar ortaya koymuşlardır.  Aradan geçen 20 yıla yakın sürede, günlük ticari hayat içerisinde karşılaşılan konular genişlemiş, başta finansal tabirler ve kullanımları olmak üzere dini noktada cevap bekleyen sorular çoğalmıştır. Kongrede, Faiz, Borsa, Yeni Ticari Uygulamalar, Sigorta, Zekat konu başlıkları yer almaktadır.  Kongreye yurt içi ve dışından 100’ün üzerinde âlim, bilim adamı, akademisyen ve konusunda uzman kişiler katılacaktır. 19 yıl aradan sonra ikincisi düzenlenecek kongremiz; üçüncüsü 2019, dördüncüsü 2023 yılında olmak üzere 4 yılda bir yapılarak geleneksel hale getirilecektir. Kongrenin, “Hoşgörünün Başkenti” olarak bilinen Konya’da yapılacak olması da ayrı bir önem arz etmektedir.

İKİ FAKÜLTEMİZLE OLAYIN TAM İÇİNDEYİZ

KTO Karatay Üniversitesi’nin geçmişten geleceğe sloganıyla hareket eden, geçmişle önemli bağlar kuran, geçmiş medeniyetin bugünümüzdeki yansımalarını ortaya çıkarmaya çalışan, yeni bir medeniyet inşasında önemli köşe taşlarından biri olmayı iddia eden bir üniversite olması açısından kongrenin önemli olduğuna değinen KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade, “Diğer yandan üniversitemiz yatay ve dikey çok hızlı bir büyüme süreci içinde önemli fakültelerimiz var. İki tane fakültemizin bu konuyla doğrudan ilgili olduğunu düşünüyorum. Bir tanesi hukuk fakültemiz çok güçlü bir akademik kadrosu ve eğitim anlayışıyla hareket eden bir fakültemiz, diğeri de işletme ve yönetim bilimleri fakültemiz. Dolayısıyla bu anlamda işin tam içerisinde olduğumuzu düşünüyorum. İnşallah bir islami bir finansla ilgili bir lisansüstü programın açılmasıyla ilgili hazırlıklarımız da var böyle baktığımız da konunun çok daha farklı olacağını düşünüyorum” dedi.

BU TÜR KONGRELERE İHTİYAÇ VAR

Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker de, kongre için özel uzmanlık gerektiren alanında yetkin kişilerin bir araya getirildiğini belirterek, “Uluslararası anlamda bu konuda kim söz söyleme hakkına sahipse ona ulaşılarak davet edildiği uluslararası bir toplantı için elbirliğiyle çalışma gerçekleştirdik. Maalesef toplumumuzda yarı cahil ve yarı bilgili insanlardan oluşan her konuda kendisini yetkili gören ve tartışmaya çanak tutan bilim insanı diyemeyeceğim çok farklı kesimlerden bu konularda ahkam kesen insanlar ortaya çıkmakta ve bunlar toplumun zihnini bulandırmakta. Bu anlamda bu tür kongrelere ihtiyaç var” diye konuştu.

İSLAM HUKUKU TÜM MÜSLÜMANLARI İLGİLENDİRİYOR

KTO Başkanı Selçuk Öztürk ise, “İslam Ticaret Hukuku deyince gerçekten tüm Müslümanların, tüm iş aleminin önemli meselelerini içerisinde barındırıyor. Dönem dönem hem Türkiye ekonomisi sıkıştığında hem de dünyada ekonomileri sıkıştığında birçok alanın Müslümanlar tarafından değerlendirilemediği bir dönem oluşuyor. Bu noktada incelediğimizde sürekli olarak kafamızda bu yapılan doğru mudur, yanlış mıdır? Tartışmaları. Belki birinci kongre bu noktada 19 yıl önce yapılması hasebiyle çok önemli bir açılım gerçekleştirdi. Tabi 19 yıl içerisinde birçok mesele tekrar geldi, birçok problem tartışılır hale geldi. Uluslararası anlamda veya yurtiçi piyasalarda yeni birçok enstrüman başlığı ortaya çıktı. Bunların tekrar bu işin tarafları tarafından tartışılması çok değerli” ifadelerini kullandı.

KONGREDE TARTIŞILACAK KONULAR

1-FAİZ
Kredi Kartıyla İlgili Tartışmalı Konular
Altın Hesabı ve Vadeli Altın İşlemleri
Günümüz Konut Ve Taşıt Finansman Teknikleri
Borç yapılandırma (Erken Ödeme Ve Öteleme)

 

2-BORSA

Hisse Senedi Alım Satımıyla İlgili Meseleler
Sukuk Uygulamaları
Metal Borsaları ve Teverruk
Döviz Vadeli ve Emtia Vadeli İşlem Sözleşmeleri

3-YENİ TİCARİ UYGULAMALAR
Network Marketing
Üretim-Ortaklık Anlaşmaları
Yeni Kiralama Teknikleri
Leasing ve Mülkiyet Konusunda Güncel Sorunlar
Outsourcing (Haram Faaliyetlerde Bulunan İşyerlerine Dışarıdan Hizmet Ve Ürün Satımı)

4-SİGORTA
Alacakların Sigortalanması
Bireysel Emeklilik, Hayat ve Kaza/Hasar Sigortası
Bitkisel Ürün ve Hayvan Hayat Sigortaları
Alternatif Sigorta Modelleri (Tekafül, Mütüel Kooperatif Sigortalar)
 
5-ZEKÂT
Ticaret Mallarının Zekâtı
Zekât – Vergi İlişkisi
Zekâtın Alacak Ve Borçlarla İlişkisi
Günümüz İslam Ülkelerinde Zekât Uygulamaları