2 milyar 700 milyon lira değerinde kaçakçılık önlendi

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "2015 yılının tamamında Türkiye'de kapılarda ve gümrükler vasıtasıyla 2 milyar 700 milyon lira değerinde kaçakçılık önlendi." dedi.
2 milyar 700 milyon lira değerinde kaçakçılık önlendi

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda, gündemdeki konulara ilişkin soruları yanıtladı.

Laiklik tartışmalarına değinen Tüfenkci, "Laiklik hususu Anayasa'da olacak, Cumhurbaşkanımız da Başbakanımız da olması gerektiğini açıkça ifade etti. Buna rağmen birilerinin bunun üzerinde siyaset yapmayı bir süre daha devam ettireceği görülüyor." dedi.

"Her türlü güvenlik önlemi alındı"

Suriye ile Türkiye arasındaki gümrük kapılarının güvenliği ve işleyişine ilişkin bir soru üzerine, Cilvegözü ve Öncüpınar sınır kapılarının açık olduğunu ifade eden Tüfenkci, Suriye'den prensip olarak ithalat yapmadıklarını, ihracatın da ara tampon bölgede değişimle devam ettiğini söyledi.

Tüfenkci, sınır kapılarını açık tuttuklarına işaret ederek, buralarda teknolojik cihazlar ve tam otomasyon sistemleriyle her türlü güvenlik önlemini aldıklarını bildirdi.

752 milyon lira değerinde kaçak eşya ele geçirildi

Tüfenkci, kaçakçılıkla mücadeleye ilişkin bir soruyu yanıtlarken Türkiye'de sınır kapıları ve gümrüklerde geçen yıl 2 milyar 700 milyon lira değerinde kaçak eşya ve uyuşturucu ele geçirildiğini kaydetti.

Bu yılın ilk çeyreğinde ise 752 milyon lira değerinde kaçak eşya ele geçirildiğini ifade eden Tüfenkci, "2016 yılının ilk üç ayında Güneydoğu ve Doğu Anadolu'da ele geçirilen kaçak eşyanın değeri 35 milyon lira civarında. Bu yılın ilk 3 ayında ele geçirilen uyuşturucu da 1 tondan daha fazla." diye konuştu.

Söz konusu dönemde yaklaşık 9 milyon lira değerinde kaçak ilaç, 271 milyon lira değerinde kaçak akaryakıt ve 13 milyon değerinde kaçak tütün mamulü ve alkollü içecek ele geçirildiğini dile getiren Tüfenkci, 137-150 bin lira değerinde de silah ve mühimmata el konulduğunu söyledi.

"Çek Yasası'nı yakında Meclise sevk edeceğiz"

Çek Yasası’nda yapılacak değişikliğe ilişkin soruyu yanıtlarken de Tüfenkci, özellikle yasadaki hapis cezasının kaldırılmasından sonra piyasada çeke olan güvenin azaldığını ifade etti. Tüfenkci, çeke olan güveni yeniden tesis etmek için Çek Yasası'nı, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun talimatıyla yeniden çalışmaya başladıklarını söyledi.

Tüfenkci, "Bunları da kamuoyu görüşüne açtık. Dönüşler hep olumlu. Yakında iflas ertelemeye yönelik düzenlemeyle Meclise sevk edeceğiz. Adalet Bakanlığı ile iflas erteleme üzerine çalışıyoruz." dedi.