Senan Kazımoğlu

Senan Kazımoğlu

20. Yüzyılın Son Müslüman Lideri

20. Yüzyılın Son Müslüman Lideri

Bir lider düşünün hayatını dinine ve halkına hizmete adayan. Bir lider düşün kendini bildi bileli ömrü mücadelede geçmiş. Ölümle tehdit edilmiş, hapis yatmış baskılara maruz kalmış ama davasından asla vazgeçmemiş. Her şeyini davasına adamış. Bir lider düşünüm ömrünü verdiği vatanı onun adıyla bütünleşmiş. Sadece kendisi değil onun bu dimdik duruşu bütün İslam dünyasına örnek olmuş. Vefatından 14 sene sonra bile onun adı anıldığında titreyen dudaklar, buğlanan gözler, rahmet okunan diller düşünün…

Hikayemizin ve gönüllerin kahramanı, bir devletin temellerini atarken daha 16 yaşındaydı. Ancak 2. Dünya Savaşı ve hemen ardından gelen komünizmin kara bulutları semayı kapladı. Bu kahramanımız için zorlu hayat yolunun ama aynı zamanda hamken pişmenin ilk adımları olacaktı. Zaten hemen arkasından da baskılar ve hapis cezaları bir birini takip etti.

1980’li yıllara gelindiğinde ise komünizm çöküyor ve diğer devletler gibi Müslüman devletler de bir-bir bağımsızlıklarını kazanıyordu. Ama Müslümanların çilesi henüz bitmemişti. 1990 yılının hemen başlarında bazı Müslüman devletlerde bağımsızlık çok sancılı oluyor bazıları yıkılıyor bazılarıysa hayatta kalma mücadelesi veriyordu. İşte kahramanımız da tam bu dönemde yani halkının ona en çok ihtiyacı olduğu dönemde devletin başına geçiyor ve özgürlük mücadelesi başlatıyordu. Kahramanımız iradesi dik duruşu ve mücadele azmi meyvelerini yavaş-yavaş veriyordu. Soykırıma uğrayan malları canları namusları tarumar edilen silahsız bir milletten, imanlarıyla Avrupa’nın o zamanki en büyük 4. ordusuna sahip bir devleti mağlup eden bir millet çıkarıyordu. Ancak maalesef Müslümanlar katledilirken susan hatta yer-yer destek olan ikiyüzlü batı, Müslümanlar zafer kazanınca hemen araya giriyor ve deyim yerindeyse başlarından masaya oturtarak barış anlaşmasını imzalatıyorlardı. Ama netice olarak kahramanımız kendi halkını, kendi devletini yok olmaktan kurtarmış ve gelecek nesillere armağan etmişti. İşte o kahraman, Bosna-Hersek Cumhuriyeti Kurucu Cumhurbaşkanı efsane lider Aliya İzzetbegoviç’ten başkası değildir. Bu büyük insan 14 yıl önce hayata ebediyen gözlerini yumdu. Aliyanın vasiyeti üzerine Boşnakları İslam ile şereflendiren Fatih Sultan Mehmet Hanın mezarından toprak alınarak Aliyanın mezarına serpildi. Allah cennetiyle mükafatlandırsın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Senan Kazımoğlu Arşivi
SON YAZILAR