2018 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulunda

CHP Bursa Milletvekili Karabıyık:- "İstihdam, sanayi ve dış ticaret rakamlarındaki değişmeler, büyüme verileriyle maalesef uyuşmuyor"- CHP Ordu Milletvekili Torun:- "Belediye başkanları görevden alınırken kimi sağlık sebebini kimi başka farklı sebepleri g
2018 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulunda

TBMM (AA) - CHP Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, istihdam, sanayi ve dış ticaret rakamlarındaki değişmelerin, büyüme verileriyle uyuşmadığını savundu.

TBMM Genel Kurulunda, CHP milletvekilleri, Adalet Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Kalkınma Bakanlığının 2018 yılı bütçeleri üzerinde görüşlerini dile getirdi.

Lale Karabıyık, Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) yaptığı seri değişikliği ile yeni serilere geçtiğini belirterek, artık rakamların oranlarını kıyaslamanın daha güç olduğunu söyledi. Karabıyık, "İstihdam, sanayi ve dış ticaret rakamlarındaki değişmeler, büyüme verileriyle maalesef uyuşmuyor." dedi.

CHP Ordu Milletvekili Seyit Torun, 2015'te başlayarak Türkiye'nin neredeyse her ilinde "PM10" olarak bilinen hava kirliliği değerlerinin Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen değeri aştığını, sadece Çankırı'nın bu değerlerin altında olduğunu öne sürdü.

Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu'nun istifa ettiği haberini aldıklarını dile getiren Torun, Türkiye nüfusunun yüzde 40'ının yaşadığı kentlerde seçilmiş belediye başkanlarının ya görevden alındığını ya da açığa alınarak milli iradenin temsilinin gerçekleştirilmediğini söyledi.

CHP'li Torun, "Merak ediyorum, bu belediye başkanları görevden alınırken, kimi sağlık sebebini kimi başka farklı sebepleri gösteriyor ama gerçek neden hiçbir türlü bize açıklanmıyor. Kimi belediye başkanı zorla, kimisi tehditle kimisi de gözyaşları içerisinde istifa ediyor. Bunu da anlamak mümkün değil." görüşünü savundu.

CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekci ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bütçesinde kent vizyonu göremediklerini savunarak, "Şehre ihanet ettiğini ve bu ihanetten sorumlu olduğunu söyleyen anlayıştan, nükleer enerji santrallerine, termik santrallere kıyı alanlarının kurban edilmemesini, yeşil alanların imara açılmamasıyla ilgili olarak bir yaklaşım bekliyoruz. Çakma kent, çakma çevre anlayışınıza da karnımız tok." dedi.

- Bütçe kitapçığını yırttı

Bütçe kitapçığını yırtarak sözlerini sürdüren Yedekci, "Bu bütçede mahsulünü toprakta yakan çiftçi yok. Torunlarına şeker bile alamayan emekli yok. İşsizler yok... Millete hiçbir yararı olmayan ve milletin hiçbir kesimini içinde barındırmayan bu bütçeyi iktidara aynen iade ediyorum" diyerek sözlerini tamamladı ve elindeki bütçe kitapçığını yere fırlattı.

AK Parti milletvekilleri ise Yedekci'ye tepki gösterdi.

Kavasların kitapçığın yırtılan kağıtlarını toplamak için kürsüye yaklaşması üzerine TBMM Başkanvekili Pervin Buldan, kağıtları kavaslardan ziyade Yedekci'nin toplamasının daha iyi olacağını belirterek, Yedekci'den kağıtları toplamasını istedi.

Bunun üzerine CHP milletvekilleri Musa Çam, Barış Yarkadaş ve Mahmut Tanal, Yedekci'nin yırttığı kağıtları yerden topladı.

CHP Konya Milletvekili Mustafa Hüsnü Bozkurt, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ortak basın toplantısı düzenleyen Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın Kıbrıs'a ilişkin, "43 yıl önce yasa dışı bir işgal olmuştu bu nedenle bu konu ortaya çıktı." dediğini anımsatarak, "Bu kürsüden Çipras'a söyleyeceklerim var. Sayın Çipras, 43 yıl önce Kıbrıs'ta yaşa dışı bir işgal filan olmadı. 43 yıl önce Kıbrıs'ta sizin bugün işgal ettiğiniz makamda bulunan albaylar cuntasının teşvikiyle Nikos Sampson isimli bir EOKA terör örgütü üyesi, Türk katili bir haydut darbe yaptı." ifadesini kullandı.

- Ege adaları için ortak bildiri önerisi

Bozkurt, "Çipras'a, 'siz 2004'ten beri bizim Ege'deki 18 adamızda işgalcisiniz.' denilmelidir. Kudüs için elbette gereken yapılmalıdır ama Kudüs için yapılanlar 18 ada için de yapılmalıdır." dedi.

Mecliste bulunan siyasi parti grup başkanvekillerinin konuya ilişkin ortak bildiri hazırlamasını isteyen Bozkurt, "Bu Gazi Mecliste bir bölgenin adını söyledi diye bir milletvekilini dışarı çıkarıyorsunuz ama Yunan bayrağı topraklarınızın üzerinde dalgalanıyor, kılınız kıpırdamıyor. Buna karşı mutlaka ortak bildiri kaleme alacaksınız ve 'Ey Yunanistan, ya süresi içinde o adalardaki işgali kaldır ya da Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak biz o işgali kaldırmayı biliriz' diyeceksiniz." diye konuştu.

CHP İzmir Milletvekilleri Mustafa Balbay ise söz konusu adalara Yunanistan tarafından belediye başkanı atandığını öne sürdü.

CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, cezaevlerinin tıka basa dolu olduğunu, hükümlü ve tutukluların sırayla uyumak zorunda kaldığını savundu. Aldan, dünyanın hiçbir yerinde sürekli cezaevi yaparak, toplumsal barışı sağlayan, çağdaşlaşan ve her şeyden öte suç oranını düşüren bir ülkenin olmadığını ifade etti.

15 Temmuz darbe girişimi sonrası ihraç edilenlerle adliyelerde kalan hakim sayısının 10 bin olduğunu, şu anda sayının 15 bin 600'e yükseldiğini ve yakın zamanda bunun 20 bin olmasının beklendiğini dile getiren Aldan, "Bu da şu anlama gelir; şu anda görev yapacak hakim ve savcıların yarısı bir yıllık, büyük bir bölümü de en fazla 1,5 yıllıktır. Adliyelerdeki yargılamalar ne yazık ki maskaralık haline dönüşmüştür." dedi. Şu anda Yargıtay ve Danıştayda düşünce itibarıyla ülkücüler ile sosyal demokratların çoğunlukta olduğunu belirten Aldan, "İşte bu birliği bozmak ve tamamıyla bu yüksek yargıyı ele geçirmek adına bir KHK ile Yargıtay ve Danıştayın üye sayıları arttırılmak istenmektedir." iddiasında bulundu.

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, Türkiye'de 384 cezaevi bulunduğunu, 207 bin kapasite bulunmasına rağmen 230 bin tutuklu ve hükümlünün olduğunu, fazla olan 23 bin kişinin ise üst üste yattığını ileri sürdü. Cezaevlerinde 700'e yakın altı yaşından küçük çocuk, gazeteciler ve milletvekillerinin olduğunu belirten Hakverdi, "Bütün bunların dışında cezaevinde ölüm var. Son 2,5 yılda bin 558 intihar vakası yaşanmış. Bunların yüzde 49'u da ölümle sonuçlanmış." dedi.

- "Hiçbir adanın hukuki veya fiili durumunda değişiklik olmamıştır"

Yerinden söz alan CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü'nün de Ege'de bulunan adalara ilişkin iddiaları yinelemesi üzerinde söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, bakanlık bütçelerinin dışında ısrarla başka konuları dile getirmenin iyi niyetten yoksun bir yaklaşım olduğunu söyledi.

Turan, CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç ile özel olarak görüştüklerini ve kendilerine bilgiyi aktardıklarını, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da komisyonda bununla ilgili çok ayrıntılı bilgi verdiğini, bu ayrıntılı bilgileri kamuoyunda konuşmanın ve tekrar tekrar bu konudan haberleri yokmuş gibi bunu taşımanın doğru olmadığını söyledi. Turan, "Net olarak şunu söyleyeyim: 1996 yılından bugüne kadar hiçbir adanın hukuki veya fiili durumunda değişiklik olmamıştır." dedi.


Kaynak: