2018 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulunda

CHP İstanbul Milletvekili Salıcı:"Hükümet Avrupa Birliği Bakanlığını kurmuş ancak icraat yok"- CHP Antalya Milletvekili Akaydın:"Eğitim politikaları bilimsellikten tamamen uzaklaşmış, evrim teorisi müfredat dışı, çocuklarımız adeta hurafeler tarafından yö
2018 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulunda

TBMM (AA) - CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, "Hükümet Avrupa Birliği Bakanlığını kurmuş ancak icraat yok." dedi.

TBMM Genel Kurulunda, Avrupa Birliği ile Milli Eğitim Bakanlıkları ile bağlı kurumların 2018 yılı bütçeleri üzerinde CHP milletvekilleri söz aldı.

CHP İstanbul Milletvekili Salıcı, Türkiye ile AB ilişkilerinde hiçbir ilerlemenin olmadığını, ortaya konan yeni hiçbir şeyinde bulunmadığını ileri sürdü.

Avrupa Parlamentosunun üyelik müzakerelerinin askıya alınmasına ilişkin tavsiye kararını hatırlatan Salıcı, "Raporun içeriği ya da Türkiye'nin son dönemlerde insan haklarına bakışıyla ilgili Avrupa Konseyi tarafından da yayınlanan raporların içeriği tam bir facia. Hükümet Avrupa Birliği Bakanlığını kurmuş ancak icraat yok. Geçtiğimiz yıl Avrupa Birliği Bakanlığının bütçesi 313 milyon lira. Bu bütçe 2018 yılı için 347 milyon lira. Siz eğer AB ile ilişkiyi geliştirmek istiyorsanız, bunun için bir çaba gösteriyorsanız bütçeyi daha da arttırırsınız. Bu rakamlar yapmış olduğunuz çalışmaların, vermiş olduğunuz çabanın aslında bir işe yaramadığını ya da hükümetiniz ile AB arasında ilişki kurma, Türkiye'yi Avrupa Birliğine tam üye yapma konusunda ciddi bir irade olmadığını gösteriyor." diye konuştu.

- "FATİH projesi adeta duvara toslamış durumda"

CHP Antalya Milletvekili Mustafa Akaydın, eğitimin bir ülkenin geleceğini belirleyen en önemli süreç olduğunu söyledi.

Türkiye'nin en önemli sorunlarının başında eğitimin kalitesizliğinin bulunduğunu öne süren Akaydın, son 15 yıl içinde milli eğitim politikalarının sayısız değişiklik geçirdiğini, cumhuriyetin temel ilkelerinin gözardı edildiğini ve laiklik dışı uygulamalara tanıklık ettiklerini öne sürdü.

Milli Eğitim Bakanlığının 2018 yılı bütçesi 135 milyar lira olarak öngörüldüğünü ve bu rakamın son 5 yılın en düşük yüzdesine sahip bir bütçeye denk geldiğini belirten Akaydın, "Bu rakamlara bakıldığında ikili eğitimden tekli eğitime geçiş hayal gibi görünüyor. 2014 yılında bitmesi planlanan FATİH projesi adeta duvara toslamış durumda. Eğitim politikaları bilimsellikten tamamen uzaklaşmış, evrim teorisi müfredat dışı, çocuklarımız adeta hurafeler tarafından yönlendiriliyor." ifadelerini kullandı.

- "Akıntıya karşı kürek çekmeye çalışıyoruz"

CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Sencer Ayata, Türkiye'de eğitimleşme oranlarının arttığını ancak benzer ülkelere göre oranların hala düşük seviyelerde olduğunu söyledi.

Eğitim sisteminin vasıflı insan gücü yetiştirme bakımından başarı gösteremediğini savunan Ayata, çocukların okula aynı koşullarda başlamadığını, çocuğun nerede doğduğu, annenin babanın mesleği, çocuğun cinsiyetinin, eğitim ve daha sonraki çalışma hayatında son derece belirleyici olduğunu dile getirdi.

Yaşanan olumsuzlukları önlemek için gelir dağılımı bozukluğunu gidermek gerektiğini ancak mevcut yardım sisteminin ihtiyacı karşılamadığını savunan Ayata, şu değerlendirmede bulundu:

"Muhtaç olan ailelerin çocukları eğitimlerine şansız başlıyorlar ve bu fırsat eşitsizliği onların hayatının sonuna kadar onları etkilemeye devam ediyor. Türkiye'de birçok hesaplamalara göre her iki çocuktan birisi bu anlamda dezavantajlı durumda. Çocuğa önemli yetiler okul öncesi çağında kazandırılmaktadır. Bizde toplumun yarısı bu yetilerin kazandırılmasından yararlanamıyor. Günümüzde teknolojiler ve meslekler hızla değişiyor. Yeni mesleklerde eleştirel düşünebilen, sorun çözebilen, yaratıcı ve iletişim becerilerine sahip elemanlar aranıyor. Dar anlamda uzman istenmiyor, dönüştürülebilir becerilere sahip elemanlar isteniyor. Biz ise dar uzmanlaşmayı teşvik etmeye çalışıyoruz. Akıntıya karşı kürek çekmeye çalışıyoruz."

- "Bizim kadrolu öğretmenlere ihtiyacımız var

CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil ise bütçesinin yüzde 80'ini personel giderine harcayan bir Milli Eğitim Bakanlığından çok fazla bir şey de beklemenin doğru olmayacağını vurguladı.

Milli Eğitim Bakanlığının söz konusu bütçesiyle eğitimde fırsat eşitliğini yaratmasının, eğitim yatırımlarını artırmasının beklenemeyeceğinin altını çizen İrgil, "Olsa olsa öğretmen ataması yapmasını bekleriz ama Milli Eğitim Bakanlığı bunu da yapmıyor. Milli Eğitim Bakanlığı 2018 yılında 20 bin öğretmenin atamasının yapılacağını söylüyor ama açık bulunan kadro sayısı 100 bin. Öğretmenin ücretlisi, geçicisi olmaz. Bizim kadrolu öğretmenlere ihtiyacımız var." dedi.

İrgil, yürek yaralayan bir başka konunun da KHK'lar olduğunu, haklarında hiçbir suçlama bulunmayan binlerce eğitimcinin işsiz konumda bulunduğunu öne sürdü.

Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) kapsamında görev yapan araştırma görevlilerinin de müdahale edilmemesi durumunda 15 gün sonra geleceklerinin bir belirsizliğe sürükleneceğini öne süren İrgil, bu çalışan grubunun sorunlarının da çözüm beklediğini söyledi.

İrgil, "Öğrenci affı ve ÖYP'liler konusunda tüm siyasi partilere sataşmada bulunuyorum. Bu konuda hiç mi sözünüz yok, gelin bu çocukların sorunlarına çözüm bulalım." diye konuştu.



Kaynak: