2018 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulunda

HDP Diyarbakır Milletvekili Uca: - "AK Parti'nin, AB'ye girme hedefi var mı? Varsa Türkiye'nin hukuk ve idare sistemini AB ile uyumlaştırmak için neden hiç çaba harcamıyorsunuz? Eğer yoksa Avrupa Birliği Bakanlığının varlık sebebi nedir?"
2018 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulunda

TBMM (AA) - HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, AK Parti'nin, AB'ye girme hedefinin olup olmadığını sorarak, "Varsa Türkiye'nin hukuk ve idare sistemini AB ile uyumlaştırmak için neden hiç çaba harcamıyorsunuz? Eğer AB'ye girme hedefiniz yoksa Avrupa Birliği Bakanlığının varlık sebebi nedir?" dedi.

HDP milletvekilleri, Avrupa Birliği ve Milli Eğitim Bakanlıklarının 2018 yılı bütçeleri üzerinde TBMM Genel Kurulunda görüşlerini dile getirdi.

HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkcü, kendileri için iki Avrupa olduğunu belirterek, bunların, bankaların, tröstlerin, finans kapitalin Avrupası ile halkların Avrupası, bir sosyal Avrupa ümidi ve ihtimali olduğunu söyledi.

Kürkcü, partisinin AB'yi bir kurtuluş ümidi, gelecek ufku, beklentisi olarak görmediğini ancak Türkiye'nin üyelik sürecine, insan hakları, demokrasi, hukuk devleti ilkelerinin Türkiye'de içselleşmesi açısından büyük dikkatle baktıklarını söyledi. Kürkcü, HDP'nin, Türkiye AB üyesi olsun, olmasın daima insan haklarının, eşitliğin, özgürlüğün, adaletin bir imkan ve ilke haline geldiği uluslararası toplumun yaratılması için çalışacağını kaydetti.

HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, Türkiye ile AB arasındaki üyelik müzakerelerinin kopma noktasına geldiğini ileri sürerek, bunun en önemli nedeninin OHAL ile beraber zirveye ulaşan antidemokratik uygulamalar olduğunu savundu.

AK Parti'nin, AB'ye girme hedefinin olup olmadığını soran Uca, "Varsa Türkiye'nin hukuk ve idare sistemini AB ile uyumlaştırmak için neden hiç çaba harcamıyorsunuz? Eğer iktidarın AB'ye girmek gibi bir hedefi yoksa, temel görevi AB üyelik sürecini hızlandırmak, gelişmeleri izlemek ve üyelik sonrası çalışmaların koordinasyonunu yürütmek olan Avrupa Birliği Bakanlığının varlık sebebi nedir? Müzakerelerin koşullu olarak askıya alındığı 2017'de Avrupa Birliği Bakanlığına ayrılan bütçe nereye harcandı? Bütçeden 2018 yılı için Avrupa Birliği Bakanlığına ayrılacak yaklaşık 350 milyon liralık ödeneği, işlevine ve kuruluş amacına uygun nasıl harcamayı planlıyorsunuz?" sorularını yöneltti.

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, HDP Iğdır Milletvekili Mehmet Emin Adıyaman'ın konuşmasında, Kürtlere karşı ayrımcı politikalar uygulandığına yönelik ifadeler kullandığını belirterek, sataşma gerekçesiyle söz istedi.

Bu ülkede Kürtlerin ve Türklerin olduğunu, bunlara ilişkin kimsenin sorunu bulunmadığını ifade eden Bostancı, modern devletlerin, vatandaşların eşitliği üzerine kurulduğunu anımsattı. Bostancı, bu ülkenin her karış toprağının, aynı zamanda Kürtler, Türkler için olduğunu vurgulayarak, PKK terör örgütünün, demokratik zemini tahrip ettiğini, halkları birbiri aleyhine kışkırttığını belirtti. Bostancı, buna teslim olmamak gerektiğini dile getirerek, "Sizin göreviniz her şartta demokratik zeminin üslubu, dili, tavrı ve tarzı olmalıdır. 80 milyonun iradesini lütfen dikkate alın." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: