Ömer Kocabaş

Ömer Kocabaş

2018'in panoraması

2018'in panoraması

Nasıl geçtiğini anlamadığımız ışık hızında bir yılın ardından artık klasikleşen muhasebemizi yapmanın vakti geldi. 2018 yılının genel hikâyesine baktığımız zaman yine vasat diyebileceğimiz bir seneyi geride bıraktığımızı söyleyebiliriz.

Ülkemiz esas itibariyle 2013, sonuçları itibariyle de 2015 yılından beri sıkıntılı bir süreçten geçmeye devam ediyor. 3-4 harfli terör örgütleri, bölgemizde yaşanılan sıkıntılar, bir gün yanımızda olup diğer gün arkamızdan iş çeviren sözde müttefiklerimiz nedeniyle iki ileri, bir geri bugüne geldik. 2023 hedefleri doğrultusunda ekonomi başta olmak üzere her alanda planladığımız ilerlemeye ulaşamasak da içinden geçtiğimiz sancılı süreci göz önünde bulundurduğumuzda ayakta kalmamızı bile başarı olarak değerlendirebiliriz.

2018'in genel hikâyesini haziran ayında yapılan seçimle birlikte Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçmemiz ve ardından gelen rahip bahane edilerek başlatılan borsa ve döviz saldırısı oluşturdu. O günden bu güne ekonomimiz ciddi bir saldırıya maruz kaldı. Kısmen toparlanmaya başlasak da tam anlamıyla iyileşemediğimiz de ortada. Bu süreç bize önemli derslerde verdi. Üretim ekonomisi yerine, dış kaynaklardan gelecek sıcak paraya güvenerek inşa edilen ekonominin yanlış olduğunu yaşayarak bir kez daha gördük. Sadece inşaat sektörü üzerine inşa edilen bir ekonominin en ufak bir sarsıntıda zarar göreceğini, sektörün büyüklüğüne göre binlerce mağdur yaratacağını da gördüğümüz gibi. Bu buhranlı günlerde gerek yerel, gerekse ulusal birçok markanın su kaynattığını, kendi çıkarları uğruna acımasızca yaptıkları zamlarla insanları zor durumda bırakmaları vb. daha birçok tatsız manzaraya şahit olduk.

2018'de stokçuluk, tefecilik, manipülasyon, simsarcılık gibi 80'li ve 90'lı yıllarda aşina olduğumuz kelimelerin yanı sıra konkordato gibi daha önce hiç bilmediğimiz kelimeleri de öğrenmeye başladık. Suriye meselesinde geçen yıla göre çok fazla bir aşama kaydetmesek de yılın son günlerinde yaşanılan gelişmelere göre 2019'da çözüme biraz daha yaklaşacağımızı söylemek kâhinlik olmaz. Bu yılda maalesef devletin gücünü özellikle vergi, ceza, yapılan zamlar konusunda vatandaşın sırtında çok fazla test ettiği bir yıl oldu. Gelecek yılda yeni kalemlerle bu yük biraz daha artırılacak gibi... Anlaşılan çok sevmesek de 2019'da yine bol bol ekonomi üzerine yazı kaleme almak zorunda kalacağız(!) Amerika'nın Suriye'den çekilme konusundaki samimiyeti, Suriye başta olmak üzere bölgemizde oluşturulacak yeni denklem, Akdeniz ve Ege'deki doğalgaz ve petrol arayışında yaşanılan gerginlikler ve yapılacak yerel seçim genel itibariyle ülkemiz açısından 2019'un nasıl geçeceği konusunda belirleyici unsurlar olacaktır.

2018 yılı şehrimizde de ülke paralelinde geçti. Batan, küçülmeye giden firmalar, inşaatları yavaşlatan ya da doğrudan batan inşaatçılar gördük. Günü kurtarmak için onlarca yılda inşa ettikleri isimlerini lekeleyen kişiler, firmaların yerine biz utandık, üzüldük. Vatandaşın zor gününde destek olmayanlar, bugünler geride kalınca hangi yüzle insanların karşısına çıkıp, piyasada iş yapmaya çalışacaklar merak ediyoruz?

2018 yılının kişisel olarak oldukça iyi geçtiğini söyleyebilirim. 30 Ocak Salı günü 12:55'de kızım ailemize katıldı... Aslında yazıyı burada bitirebilirim. Bundan sonrası için 2018'le ilgili ne yazsam teferruattır.  Kızımın sevgisi sayesinde gerek ülke, gerekse günlük telâşemizde karşılaştığımız sorunlar küçük görünmeye başladı. Bazı şeylere karşı eskisinden daha farklı tepkiler verebilmeye başladık. Artık 20'li yaşları bir kenara bırakıp 30 olmamızın da elbette bunda bir payı vardır. Yine de şikâyetçi değiliz, bugünümüzden memnun, yarınımızdan umutluyuz...

Yazın oynanan Dünya Kupası'nda desteklediğim takımlar bir bir elendi. Final maçında Hırvatlarda tutunamayınca benim açımdan keyifsiz bir kupanın geride kaldı. Gitgide makineleşen futbol anlayışı yüzünden güzel oyununda eski tadı kalmadı. Konyasporumuz açısından ise yılın ilk dönemi oldukça sıkıntılıydı. Uzun süre düşme korkusu yaşadık, sonrasında toparlanabildik. Yeni sezonda istikrarı tam yakalayamamışken, eski dost, koca yürekli adam geri geldi... 2019'da çok farklı bir hikâye yazacağımız kesin.

2019'da umutsuz olmamız için fazla bir sebebimiz yok. Geride bıraktığımız yıla göre bir ilerleme mutlaka sağlayacağızdır. Bu ilerlemenin yönü ve sürekliliği 2019'un ana hikâyesini oluşturacaktır...

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ömer Kocabaş Arşivi
SON YAZILAR