Yaşar Bakar

Yaşar Bakar

2023 HEDEFLERİ VE KDV İADE SÜREÇ YÖNETİMİ

2023 HEDEFLERİ VE KDV İADE SÜREÇ YÖNETİMİ

2023 hedefleri doğrultusunda hızla ilerlediğimiz şu günlerde Maliye Bakanlığı olarak uzun zamandır KDV iade işlemleri üzerinde çalışılan yeni nesil çözümlere yönelik müjdeler verildi.

Müjde diyorum çünkü; şahıs olarak, şirket olarak, iş adamı toplulukları olarak, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Odaları olarak ve Yeminli Mali Müşavirler ve Odaları olarak kimi zaman her platformda kümülatif olarak, kimi zaman ise şahsi sanal (Bimer) başvurular ile ve en önemlisi hiyerarşik sıralamaya göre ilgili kamu kurumlarına müracaat ederek bu konulara ilişkin bilgi ve tecrübe paylaşımları yapılarak çözümler aranmış ve doğal olarak beklentiler oluşmuştur.

Bu minvalde mükelleflerden gelen KDV iadelerine ilişkin talepleri dikkate alan, Gelir İdaresi Başkanlığını (GİB) harekete geçti ve ortaya "KDV İadelerinin Etkinleştirilmesi ve Hızlandırılması, İade Süreçlerinin Standartlaştırılması Eylem Planı" çok kısa zaman içerisinde uygulamaya konuldu. Yeni Türkiye, 2023 Hedefleri doğrultusunda eski Türkiye de hantallığa, bürokrasiye ve keyfiyete alıştığımız kamu kurumlarının ve uygulamalarının birbir nasıl değiştiğini adeta gözler önüne seriyor.

Öyleki; günümüzde ayrım yapmaksızın bütün kamu/yarı kamu kurumları neredeyse her konuda özel sektörde faaliyet gösteren şirketlerden daha fazla inovatif oldukları bir gerçektir. Bu kurumların eskiden halkı/muhataplarını yok sayarcasına kanunlar ve uygulamalar icra edilirken, artık yukarıda da ifade edildiği gibi her kamu kurumu muhataplarını esas alarak ve istişare mekanizmasını işleterek muhataplarının işlerini ciddi ölçüde kolaylaştırarak memnuniyeti maksimize etmeyi amaçlamışlardır. Hiç şüphesiz bu kamu kurumlarından belki de en önemlisi ve önderi Maliye Bakanlığı'dır. Gerek e-dönüşüm gerekse muhatabın esas alınması noktasında ciddi mesafelerin kat edildiği büyük bir gerçek olup, biliyoruz ki artık Yeni Türkiye de halk dolaylı unsur değil, artık esas unsurdur. Gelin birazda KDV İadelerinin Etkinleştirilmesi ve Hızlandırılması, İade Süreçlerinin Standartlaştırılması Eylem Planın neler getireceğini özetle irdelemeye çalışalım.

Mükellef iade için gereksiz yere bekletilmeyecek Mükelleflerin, iadelerini önceden teminatla almak istemeleri halinde, vergi dairelerinin ilk değerlendirmelerine göre Risk Analiz Kontrol Raporunda olumlu çıkan kısmının hemen yapılacağı belirtiliyor ve hatta mevcut durumda mükellefimiz 100 bin liralık bir KDV iadesi için müracaatta bulunduğunda, bu tutarın tamamı için eksiklikler giderilmeden işlem yapılmıyor ve gecikmelere neden olmakta olup, bundan sonra vergi dairesinin ilk değerlendirmesine göre, alınan teminata göre olumlu çıkan kısmın iadesi derhal yapılacak ve kalan kısım ise eksikliklerin giderilmesinin ardından verilecek.

Böylece mükellef mağdur olmayacak ve haklı olarak talep ettiği iadesi için gereksiz yere bekletilmeyecek. İşini düzgün yapan mükellefe ödül (HİS) Belirli bir iş kapasitesine sahip olan, vergiyle ilgili ödevlerini zamanında ve tam olarak yerine getiren mükellefler için uygulanan hızlandırılmış iade sisteminin kapsamını genişletecek olup, bu sayede, vergi açısından sorunlu olmayan, işini düzgün yapan mükelleflere iadelerinin 5 günde yapılacağını söyledi. İadelerde Yeminli Mali Müşavir (YMM) raporlarının tercih edildiği durumlarda yaşanan gecikmeyi de önlenerek mevcut sistemde vergi dairesine elden teslim edilerek yapılan işlemlerin, uygulamayla birlikte elektronik ortama taşınarak bu sayede yaşanan gecikmeler de önlenecek. Eksiklikler elektronik ortamda giderilecek (E-Tebligat & E-Çözüm Dönemi) KDV iadesi kontrol raporlarının da yine aynı şekilde elektronik ortamda kısa zaman önce uygulamasına başlanan ve e-tebligat aracılığıyla anında mükellefe iletilen eksikliklerin artık e çözüm ile elektronik ortamda giderilmesinin sağlanacak. Özellikle YMM raporlarının, farklı vergi dairelerince farklı değerlendirmelere maruz kalındığı bir gerçek olup, bir standart getirilmesi tam isabet olmuştur.  Bu sayede farklı vergi dairelerinde geçmişten gelen kültürel teknikler değil, artık yasal uygulama standarttı hakim olacak. Bu da yine mükelleflerin işini kolaylaştıracak, iadesini daha kısa sürede almasını sağlayacak.

Katma Değer Vergisi (KDV) iadelerine ilişkin hazırladıkları eylem planıyla iadelerin hızlanacağını ve gereksiz bürokratik işlemlerin sona ereceğini bildirdi. İhtisas vergi daireleri üzerinde çalışılacak (Sadece KDV) Mükelleflerin GİB ile iadelerinin hangi aşamada olduğunu şeffaf bir şekilde mevcut uygulamada görebiliyorken sistem daha da geliştirilerek Mükellef iade talebinde bulunduğunda bu talebin hangi memurun önünde ve işleminin ne aşamada olduğunu, sürecin ne zaman biteceğini, iadesini ne zaman alabileceğini internet üzerinden görebilecek" serbest piyasaya ilişkin planlarını daha sağlıklı yapabilecekler. KDV iadelerinin sonuçlandırılmasına ilişkin de işi sadece KDV iadesi olan ihtisas vergi daireleri gibi alternatif modellerin uygulanması ile mevcut vergi dairelerindeki iş yükü nedeniyle KDV iadesi talebinde bulunan mükelleflerin işlemlerinin tamamlanmasının uzun süre aldığını bir gerçektir. Uzmanlaşmış personelin çalışacağı yeni birimler ile mükellef, KDV iadesi işlemi için geldiği bu birimlerde, işlerini hızlı bir şekilde halledebilmesi amaçlanmaktadır.   Bu eylem planının uygulamaya konulması ile hiç şüphesiz ki mükellefler nezdinde algısal ve uygulamaya yönelik büyük bir boşluk doldurulmuştur. Biliyoruz ki özel sektöre KDV iade işlemleri mükellefler için büyük önem arz etmektedir. Çünkü KDV iade işlemlerinin kısa zamanda alınması mükelleflerin likidite oranını yükselterek piyasa şartlarında bir çok aşamada avantajlı ve ayrıcalıklı hale getirmekte ve mükelleflerin ticari şevkini artırmaktadır. Bu anlamda, uygulamanın 2023 hedefleri kapsamında yapılması hedeflenen 500 milyar dolat ihracat hedefine ise pozitif katkı sağladığı da unutulmamalı. Sonuçta uygulama asıl hedefi bir yandan mükelleflerin işlerini kolaylaştırmak, bir yandan da kayıt dışılığı önlemektir.   Bu uygulamalar bize gösteriyor ki, insanı yaşat ki, devlet yaşasın şiarıyla millet odaklı icra edilen uygulamaların artık bir siyasal iktidar refleksi olarak değil, tam anlamıyla kültürel iktidar olmanın büyük bir kanıtı olarak ortada duruyor.   

Emeği geçen herkese teşekkürler selam ve dua ile!

Önceki ve Sonraki Yazılar
Yaşar Bakar Arşivi
SON YAZILAR