Merve Ateş

Merve Ateş

21.YÜZYILIN DEMİR LEYDİLER’İ ARENADA

21.YÜZYILIN DEMİR LEYDİLER’İ ARENADA

Günlerden Cuma. Bizim için hareketli ve bereketli bir gün oldu. Ak Parti’de aday adaylığı başvurularının son gün olması nedeniyle bizler gibi fazla mesai yapanlar arasında. Başvurusu yapanlar önce basın açıklamasında sonra da gazete ziyaretlerinde aldı soluğu.

Aday adayları dün 17.00’e kadar aday adaylık başvurusu yaptı. Yapamayan bir sonraki seçime kaldı.

Her dönem bir kadın milletvekilini meclise gönderen AK Parti'de kadın aday sayısının fazlalığı dikkat çekti.

20. yüzyılın ortalarından itibaren siyaset arenasında görmeye başladığımız kadın liderler, erkek mevkidaşlarını aratmıyor...

Dünya nüfusunun yaklaşık yarısını kadınlar oluşturuyor. Ancak siyasi arenada çok fazla söz sahibi değiller. 20. yüzyılın ortalarından itibaren siyaset yapmaya başlayan Demir Leydiler, günümüzde birçok ülkedeki erkek mevkidaşlarını aratmıyor. Almanya'da Angela Merkel, Arjantin'de Cristina Kirchner, Brezilya'da Rousseff öne çıkan isimler olurken, Litvanya'da Dalia Grybauskaite, Bangladeş'te Şeyh Hasina Vecid, Liberya'da Ellen Johnson, Norveç'te Erna Solberg... Hepsinin iktidara yürürken filmlere konu olabilecek birer hayat hikâyesi var.

***

Kadının elinin değmediği bir yer mutlaka eksiktir .

AK Parti MKYK üyesi Hasibe Özlem Çepni de, partisinden aday adayı oldu. Yeni dönemde meclis çatısı altında halka faydası olacak projeler üretmek için kolları sıvadıklarının vurgusunu bir kez daha milletvekili edasıyla yaptı. Çepni,  hem bir kadın, hem bir avukat, hem de bir siyasetçi. Milletvekili olma yolunda bir adım daha önde bir isim.

 

Av. Hülya Gök’te toplumun çekirdeği olan ailesiyle yapmıştı başvurusunu. Sloganı ise  'Toplumun Kalesi Aile, tüm gayretlerimizle el ele' oldu. Mecliste Konya’yı temsil etme imkanını bulacak isimlerden.

 

Diğer bir isim ise Sahra Sevici…

18 yıldır İsviçre’de yaşayan, Derebucaklı başarılı girişimci ve Finans Uzmanı Sahra Sevici, AK Parti’den milletvekili aday adayı oldu. Modern yüzüyle Anadolu kadınını harmanladı, meclise taşımak için bir adım attı. Taşkent’i Sarayönü’nü Ereğli’yi unutmadı, kısacası taşrayı da merkezden saydı, ayırmadı.Gurbetin ismi Sahra Hanım Anadolu sizinledir…

***

Kadın siyasette kota dolduran değil aktif bir rolde olmalıdır.

Maalesef toplumumuzun çeşitli iş ve iş kollarında olduğu gibi siyasette de erkek egemenliğinden kaynaklanıyor.

Bunun değişmesi lazım. Her başarılı erkeğin arkasında bir kadın vardır felsefesi doğrudur.

Ancak bundan sonra her başarılı bir kadının arkasında bir erkek vardır felsefesini de başta erkeklerimize ve toplumumuza benimsetmek gerekir.

Bu ülke okul öncesi başta olmak üzere çeşitli politikalarla kadının iş yaşamından hızla uzaklaştırılıp evlere kapandığı, toplumsal gelişime katkı sunmamasına özen gösterilmediği yıllardan bu noktaya geldi.

                                                   ***

Ak Parti Konya İl teşkilatına 27’si bayan ve 156’sı erkek olmak üzere toplam 183 aday adayı müracaat etti.

 Aday adayları  içerisinde ise 20 engelli aday adayı var.

Engelliler içerisinde de 18 erkek 2’si bayan...

Allah aday adaylarına çıktıkları yolda millete hizmet gücü versin…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Merve Ateş Arşivi
SON YAZILAR