28 Şubat dönemi araştırılacak

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Yeneroğlu, 28 Şubat sürecinde yaşanan psikolojik travmalar,kamudan ve üniversiteden uzaklaştırmaların insanlarda derin izler bıraktığını belirtti.
28 Şubat dönemi araştırılacak

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mustafa Yeneroğlu, 28 Şubat sürecinde yaşanan psikolojik travmalar, kamudan ve üniversiteden uzaklaştırmaların insanlarda derin izler bıraktığını belirterek, "Bu mağduriyetleri inceleyecek alt komisyon, haksızlıkların giderilmesine katkıda bulunacak." ifadesini kullandı.

Yeneroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, komisyonun bugünkü toplantısında, 28 Şubat sürecinde gerçekleşen hak ihlalleri ve mağduriyetleri incelemek üzere alt komisyon kurulmasının oybirliğiyle kararlaştırıldığını bildirdi.

28 Şubat döneminde inanç özgürlüğü ve ifade hürriyeti gibi temel insan haklarının ayaklar altına alındığını belirten Yeneroğlu, yaşanan psikolojik travmalar, işten atmalar, kamudan ve üniversiteden uzaklaştırmaların insanlarda derin izler bıraktığına işaret etti. Yeneroğlu, tüm bu hak ihlallerinin giderilmesinin, toplumsal yarayı hafifletmek adına önem arz ettiğini vurguladı.

Mustafa Yeneroğlu, yıllar geçmesine rağmen toplumda etkileri devam eden mağduriyetleri inceleyecek olan "28 Şubat Sürecinde Gerçekleşen Hak İhlalleri ve Mağduriyetlerin İncelenmesi Alt Komisyonunun" haksızlıkların gün yüzüne çıkmasına ve giderilmesine katkıda bulunacağına dikkati çekti.

Komisyonun bugünkü toplantısında, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin Türkiye hakkında verdiği ihlal kararlarının icrasının takip edilmesi için bir mekanizmanın oluşturulmasının da kararlaştırıldığını belirten Yeneroğlu, "Oluşturulacak yeni mekanizmayla, ülkemizin AİHM kararlarına verdiği önem gösterilecek, kararların işaret ettiği ihlal alanlarını azaltmaktaki kararlılığımız ortaya konulacak ve hükümetimize yol gösterici öneriler geliştirilecektir." ifadesini kullandı.

Yeneroğlu, alt komisyonların ve milletvekillerin yoğunluğu göz önünde bulundurularak, daha hızlı ve etkin ön inceleme yapılabilmesi için alt komisyonlar dışında milletvekillerinden oluşacak inceleme heyetlerinin kurulması kararının da alındığını bildirdi.