3 ayda 48 bin kaçak kurtarıldı

Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, son 3 ayda 48 bin 118 kaçak göçmeni kurtardı.
3 ayda 48 bin kaçak kurtarıldı

Son 3 ayda 48 bin 118 kaçak göçmen, Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerince kurtarıldı. Kurtarılan göçmenlerden büyük çoğunluğu Suriye vatandaşı. Geçen ay kurtarılan 20 bin 60 göçmen arasında Afganistan, Pakistan, Myanmar, Eritre, Bangladeş, Somali, İran ve Lübnan vatandaşları da bulunuyor.

Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, sadece 1 Eylül'de, Ege ve Akdeniz'de 19 operasyonla 646 göçmenkurtardı. 1 Eylül'de Çanakkale, Ayvacık, Behramkale açıklarında lastik bot içinde 124, İzmir, Foça, Aslan Burnu açıklarında ise 123 göçmen Yunanistan'a geçmeye çalışırken bulundu. Muğla Bodrum'daki Karada'ya terk edilen 17, Antalya Kaş'taki Gürmeli Adası'nda 6 göçmen,Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerince kurtarıldı.

AA muhabirinin Sahil Güvenlik Komutanlığı yetkililerinden edindiği bilgiye göre,  Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, ağustos ayında 20 bin 60göçmen kurtardı. Temmuzda 10 bin 842, haziran ayında da 17 bin 216 göçmen sahil güvenlik ekiplerince kurtarıldı.

Geçen ay kurtarılan 20 bin 60 göçmenden, kendi ifadelerine göre bin 754'ü Afganistan, 274'ü Pakistan, 197'si Myanmar, 50'si Eritre, 39 Bangladeş, 24'ü Irak, 15'i Senegal, 14'ü Somali, 10'u İran, 9'u Orta Afrika Cumhuriyeti, 6'sı Filistin Sahili, 5'i Mali, 4'ü Kongo, 3'ü Fildişi, 2'si Lübnan, 2'si Moritanya, 1'i Yemen, 1'i Ürdün, 1'i Dominik Cumhuriyeti vatandaşı. Kimliği tespit edilen diğer göçmenler ise Suriye vatandaşı.

1 günde 646 göçmen

Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, sadece 1 Eylül'de, Ege ve Akdeniz'de 19 operasyonla 646 göçmenkurtardı. 1 Eylül'de Çanakkale, Ayvacık, Behramkale açıklarında lastik bot içinde 124, İzmir, Foça, Aslan Burnu açıklarında ise 123 göçmen Yunanistan'a geçmeye çalışırken bulundu.

Muğla Bodrum'daki Karada'ya terk edilen 17, Antalya Kaş'taki Gürmeli Adası'nda 6 göçmen Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerince kurtarıldı. Muğla'nın Bodrum ilçesinde Akyarlar'da 2 kişi, denizde boğulmak üzereyken kurtarıldı.

Botları patlatıyorlar

BM'den yapılan açıklamaya göre, yılbaşından bu yana Avrupa'ya kaçak yollarla girenlerin sayısı 224 bin oldu. Deniz yoluyla Yunanistan'a gelen göçmen sayısı ise 124 bini buldu. 

Ege'deki Sisam, İstanköy, Sömbeki, Sakız ve Midilli adaları, Yunanistan aracılığıyla AB'ye mülteci olmayı amaçlayanların öncelikli hedefi konumunda bulunuyor.

İnsan kaçakçıları, bin ila 5 bin dolara anlaştıkları göçmenleri Ege koylarında eski teknelere ya da botlara bindiriyor.

Kaçakçılar, Yunanistan karasularına gelindiğinde tekneyi bırakıyor. Bazı kaçakçılar tekneye hasar verip batmak üzere olan teknedekilerin kurtarılması için Yunan sahil güvenlik ekiplerine ihbarda bulunuyor. Göçmenleri kurtarmaktan başka çaresi kalmayan Yunan sahil güvenlik ekipleri, batmak üzere olan teknedeki kaçakları göçmenlik işlemine tabi tutuyor. 

Bazı kaçakçılar ise botlara bindirdiği kaçakları, Yunanistan'a ait insan yaşamayan adalara ya da kayalıklara bırakıyor. Burada günlerce aç ve susuz kalan göçmenler, Yunan sahil güvenlik ekiplerince tesadüfen bulunuyor. Botlarla Yunanistan'a ait bir adaya çıkabilen göçmenler ise kendilerini şanslı sayıyor.