'3 milyar avro Türkiye tarafından talep edilmedi'

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, AB tarafından verilecek 3 milyar avronun Türkiye tarafından talep edilmediğini söyledi.
'3 milyar avro Türkiye tarafından talep edilmedi'

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır Romanyatemasları kapsamında Romanya Dışişleri Bakanı Lazar Comanescu ile Dışişleri Bakanlığı binasında bir araya geldi. İki bakan görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Bir basın mensubunun, "Suriyeli sığınmacıların Türkiye sınırına gelmeye devam etmesiyle Türkiye'nin bu konudaki pozisyonunda değişikliğe gidip gitmeyeceğine" yönelik sorusu üzerine Bozkır, bunun sadece Türkiye ve sınırındaki ülkelerin değil, insanlığın problemi olduğunu dile getirdi.

Bozkır, bu noktada konunun doğru çerçevede tartışılması gerektiğini ifade ederek, "sorunun kaynağına inilmezse önümüzdeki dönemde daha kötü günlerin geleceğini" belirtti.

Türkiye'de 2 milyon 600 bin Suriyeli misafir bulunduğuna işaret eden Bozkır, Türkiye'nin onlar için güvenli bir yer olmasından dolayı da mutluluk duyduklarını kaydetti.

"Çözemezsek, daha kötü bir durumla karşı karşıya kalacağız" 
Bozkır, Suriyelilerin evlerini terk ederek çaresizlikten Türkiye'ye sığındıklarına dikkati çekerek, "Eğer Suriye'deki sorunu çözemezsek, daha kötü bir durumla karşı karşıya kalacağız. Son günlerde Rusya ve Suriye rejiminin Halep'teki bombardımanları nedeniyle Türkiye sınırına 50 bin Suriyeli geldi. Bölgede 500 bin potansiyel sığınmacı var. Bu yeni sığınmacılar için Suriye içinde kamplar kuruyoruz. Onlara yiyecek ve insani yardım desteği sağlıyoruz" diye konuştu.

Türkiye ve AB arasında varılan anlaşmaya da değinen Bozkır, "AB tarafından verilecek 3 milyar avro Türkiye tarafından talep edilmedi" ifadesini kullandı.

Bozkır, Türkiye'nin sadece kamplar için 8 milyar dolar harcadığını vurgulayarak, AB'nin sağlayacağı bu paranın Suriyeliler için harcanacağını anımsattı.