3 milyar lira harcandı, 3 milyon kişi kurtuldu

Olası Marmara depreminde okul, hastane ve afet yardımıyla koordinasyonunu sağlayacak can damarı kamu binaları, depreme dayanıklı hale getirildi. 3 milyar TL yatırımla 3 milyon kişi kurtarıldı. Bin 257 bina yeniden inşa edilerek hizmete kazandırıldı.
3 milyar lira harcandı, 3 milyon kişi kurtuldu

Deprem uzmanlarına göre Adalar açıklarından Saroz Körfezi’ne kadar 120 kilometrelik Kuzey Marmara Fayı’nın Marmara bölümü ya tek seferde ya da parçalı halde kırılacak. Ama her iki durumda da yaşanacak deprem 7 büyüklüğünden az olmayacak. Bu da İstanbul’daki yapı stoğunun ciddi zarar görmesi anlamına gelirken, yardımın ilk yapılacağı ve barınma alanı olarak kullanılacak yerler de okullar, hastaneler ve diğer kamu binaları olacak. 2006 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla başlayan İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi’nde (İSMEP) büyük yol alındı.

ÖĞRENCİLER RAHAT NEFES ALDI

İSMEP’in başındaki isim Gökhan Elgin, kamu binalarının çoğunun depreme dayanıklı hale getirildiği bilgisini verdi. Özellikle öğrenim sırasında çocukların okulda zarar görmemesi üzerinde durulan projede yaklaşık 2 milyon 700 bin öğrenci ile yüz binlerce öğretmen ve okul çalışanı için kollar sıvandı. 2006’dan beri süren ve yurt dışı kredileriyle birlikte 3 milyar TL kaynağın kullanıldığı çalışmalarda riskli olan 406 okul binası derslik sayısı da 4 bin 879’dan  8 bin 110’a yükseldi. Yani hem okullar sağlamlaştı hem de derslik sayısı arttırılarak sınıflar rahatlatıldı. 627 okulda da güçlendirme çalışması yapıldı. Böylece depremde yıkılması ya da zarar görmesi öngörülen  874 okul sağlamlaştırıldı. 1 milyon 300 bin öğrenci güven altına alındı. Diğer öğrencilerin çoğunun okulu sağlamken, risk altında olabileceği tahmin edilen 51 okulda da çalışma sürüyor.

BİN 257 BİNA ELDEN GEÇTİ

Bunun yanında yine depremde can kurtaracak sağlık tesisleri de Ümraniye, Göztepe ve Kartal’da yeniden inşa edildi. İstanbul’a 2 bin 638 yeni yatak sayısı kazandırıldı. Ayrıca 12 hastane ve 59 sağlık tesisinde günlük 42 bin hastanın deprem güvenli binalarda hizmet alması sağlandı. 3 bin 555 yataklı Atatürk Öğrenci Yurdu yeniden inşa edildi, 23 yurt ve sosyal hizmet binası da hizmete sokuldu. Böylece günlük 3 milyona yakın öğrenci ve hasta ile hasta yakınının hizmet aldığı binalar depreme karşı sağlamlaştırıldı. Toplamda bin 257  bina yeniden inşa edilerek hizmete kazandırıldı.