'3 yıl düzenli ödeme yapanlara 15 bin liraya kadar destek!'

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya, Konut Hesabı ve Devlet Katkısı projesi kapsamında mevduat hesabı açarak 3 yıl düzenli ödeme yapanlara ödeme miktarının en fazla %20’si ve yine 15 bin liraya kadar bakanlıklarınca destek sağlanacağını bildirdi.
'3 yıl düzenli ödeme yapanlara 15 bin liraya kadar destek!'

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, bir otelde düzenlenen "Konut Hesabı ve Devlet Katkısı" tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada dünyada yaşanan hızlı değişimin birçok sosyal, kültürel sonucu olduğuna fakat Türk aile yapısının, aile kurumunun zaman ve şartların değişimine karşın varlığını sürdürmeye devam ettiğine dikkati çekti. 

1 milyon anneye "doğum yardımı" desteği

Bakanlık olarak, aile kurumunu güçlendirmek, evliliği teşvik etmek, çocuk sahibi olan anne, babaların yanında olmak amacıyla "doğum yardımı" uygulamasının başlatıldığını hatırlatan Kaya, "Bu uygulama kapsamında, 15 Mayıs 2015 tarihinden günümüze kadar 1 milyon 327 bin 129 anneye, 576 milyon 138 bin 491 lira ödeme yaptık." dedi.

Bakan Kaya, doğum yardımı uygulamasının "kardeşi" olarak tanımladığı "çeyiz hesabı" uygulamasına yönelik de şu bilgileri paylaştı:

"Bu projeyle yuva kurmak, evlenmek isteyen gençlerimizin, vatandaşlarımızın destekçisi olmak istedik. Bankalarımız şu anda çeyiz hesabına yönelik kampanyalar yürütüyor. Bu çerçevede bugüne kadar açılmış hesap sayısı 13 bin civarında. Bu hesaplarda biriken miktar da yaklaşık 6,5 milyonu geçmiş durumda. İnşallah orta vadede çok daha büyük rakamlara ulaşacağız. Böylece gençlerimizin hem birikim yapmalarına hem de evlerini kurmalarına hep birlikte destek oluyoruz. Devlet olarak katkı yapmış oluyoruz." 

Açılan konut hesabı sayısı bini aştı

Bakan Kaya, "Konut Hesabı ve Devlet Katkısı” projesiyle vatandaşları tasarruf yapmaya, geleceklerini planlamaya teşvik etmeyi amaçladıklarını belirterek, "Her yıl yaklaşık olarak 603 bin çiftimiz yuva kurmakta, evlenmektedir. Bu rakam göz önüne alındığında Konut Hesabı ve Devlet Katkısı Projesi’nin önemi bir kez daha ortaya çıkmaktadır." değerlendirmesinde bulundu.

Uygulamaya yönelik yönetmeliğin 26 Ağustos'ta yürürlüğe girdiğini aktaran Kaya, şunları kaydetti:

"Bakanlığımız, bankalarda Konut Hesabı ve Devlet Katkısı projesi kapsamında mevduat hesabı açarak en az üç yıl düzenli ödeme yapanlara, ödeme miktarının en fazla yüzde 20’si ve yine en fazla 15 bin liraya kadar destek sağlayacaktır. Vatandaşlarımız aylık ya da üç aylık periyodlarla hesaplarına para yatırabilecek. Yatırılan miktar için alt sınır 250 lira olacak, üst sınır ise 2 bin 500 lirayı geçemeyecektir. 

Kimler "konut hesabı" uygulamasına başvurabilir?

26 Ağustos'ta yürürlüğe giren ve başvuruları alınmaya başlayan "Konut Hesabı ve Devlet Katkısı" uygulamasından yararlanabilmek için 7 Nisan 2016 tarihi itibarıyla, tamamı kendi adına kayıtlı konut sahibi olmamak, konut edinimine kadar en az 3 yıl ödeme yapmış olmak, konut edinim tarihini müteakip 6 ay içerisinde gerekli belgelerle hesabın bulunduğu bankaya başvurmak gerekiyor. 

Aileler, 18 yaşından küçük çocukları adına da hesap açtırabiliyor. Konut hesabına bir defaya mahsus olmak şartıyla en fazla 30 bin lira olacak şekilde üst sınırı aşan bir rakam yatırılabiliyor.

Konut hesabına sağlanacak devlet katkısı, yapılan düzenli ödeme sürelerine göre şu şekilde hesaplanıyor:

"Devlet katkısı, düzenli ödeme süresi 36 ile 47 ay olanlar için konut hesabındaki birikim tutarının yüzde 15'i. Ancak, ödenecek tutar 13 bin lirayı geçemiyor. Düzenli ödeme süresi, 48-59 ay olanlar için birikim tutarının yüzde 15'i kadar ödeme yapılıyor. Buradaki tutar da 14 bin lirayı geçemiyor. Düzenli ödeme süresi 60 ay ve üzeri olanlar içinse konut hesabındaki birikim tutarının yüzde 20'si kadar devlet katkısı veriliyor. Bu ödeme süresinde ödenecek tutar da maksimum 15 bin lira."