3,2 milyon abone internette 'güveni' seçti

BTK Başkanı Ömer Fatih Sayan, tamamen ücretsiz olan güvenli internet hizmetinden gönüllü yararlanan 3 milyon 200 bin abone bulunduğunu belirterek, "Bu abonelerin yüzde 80’i aile profilinde bulunuyor." dedi.
3,2 milyon abone internette 'güveni' seçti

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan, tamamen ücretsiz olan güvenli internet hizmetinden gönüllü yararlanan 3 milyon 200 bin abone bulunduğunu belirterek, "Bu abonelerin yüzde 80’i aile profilinde bulunuyor. Bu sayıyı daha da artırmak için gençlerimizi, öğrencilerimizi ve vatandaşlarımızı bilinçlendirme çalışmalarına devam ediyoruz." dedi.

Sayan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, siber güvenlik konusunun çok kapsamlı bir mesele olması nedeniyle bütüncül yaklaşımlarla ele alınması gerektiğini ifade etti. Kullanıcıların bilinçli olması gerektiğini dile getiren Sayan, kaynağı bilinen ve lisanslı uygulamaların kullanılması, güvenilir sitelerin ziyaret edilmesi ve yine bilinmeyen kaynaklardan gelen e-postaların açılmamasının güvenliği artıran unsurlar olduğunu söyledi.

Oltalama saldırıları, fidye yazılımı gibi saldırıları önlemekte antivirüs programlarının tek başına yeterli olamadığına dikkati çeken Sayan, kullanıcılara güvenli internet hizmetini tavsiye etti. Güvenli internet hizmetinde yer alan sitelerin çeşitli filtrelerden geçmiş güvenilir siteler olduğunu anlatan Sayan, "Bu hizmet vasıtasıyla çocuklarımız da internetin zararlı içeriklerinden korunmakta ve güven altına alınmaktadır. Bu hizmet vasıtasıyla yine yüzde 100 güvenlik sağlanmış olmasa da en azından daha güvenli bir kullanım sağlanmış olmaktadır. Bugün itibarıyla güvenli internet hizmetinden gönüllü yararlanan 3 milyon 200 bin kullanıcı bulunuyor. Bu kullanıcıların yüzde 80'i aile profilinde bulunuyor. Bu sayıyı daha da artırmak için gençlerimizi, öğrencilerimizi ve vatandaşlarımızı bilinçlendirme çalışmalarına devam ediyoruz." diye konuştu.

Sayan, siber saldırıların maliyetlerine ilişkin rakamların belirli varsayımlara dayanan kestirimler olduğunu ifade ederek, bazı kaynaklarda küresel olarak siber saldırıların maliyetinin 400 milyar doları bulduğuna dair tahminlerin olduğunu söyledi.