5 yıldızlı fabrika

Kentpar CEO'su Ali Yavuz Kütük, insan odaklı üretim tesisleriyle çalışanlarına beş yıldız otel konforunda çalışma imkânı sunduk
5 yıldızlı fabrika

Dünyanın önde gelen otomobil firmaları için krank kaskı üreten ve son yıllarda Avrupa’nın aranan markalarından biri haline gelen Kentpar, ürettiği 80’den fazla ürünün tamamına yakınını ihraç ediyor. Kentpar CEO'su Ali Yavuz Kütük, insan odaklı üretim tesisleriyle çalışanlarına beş yıldız otel konforunda çalışma imkânı sunduklarını söyledi.

2003 yılında Ali Yavuz Kütük ve Alparslan Kütük, amcaları Mehmet Ali Kütük ile birlikte TIRSAN Sanayi Sitesinde 200 metre kare alanda temellerini attıkları Kentpar bugün Konya’nın ve Türkiye’nin insan odaklı en modern tesislerinde ürettikleri Krank kasnağını Avrupa’nın önde gelen otomotiv firmalarına satıyor.

kentpar--(3).jpg

Krank kaskı üretimine  baba mesleği olarak ikinci kuşak olarak devam ettiklerini söyleyen Ali Yavuz Kütük, “Kentpar 2003 yılında amcam Mehmet Ali Kütük, ben ve kardeşim Alparslan Kütük olmak üzere 3 aile üyesiyle kuruldu. 2003 yılında faaliyetimize 200 metre kare alanda TIRSAN Sanayi Sitesinde başladık. 2009 yılının sonunda 16 kişiyle birlikte BÜSAN 4’teki yerimize geçtik.  2007 yılında ihracata da başlayan Kentpar hızlı bir büyüme trendi yakaladı. Bu şekilde 2015 yılının ikinci yarısına kadar faaliyetlerini devam ettirdi.  Bugün fabrikamız 25 bin metre kare alanda son teknoloji akıllı bina sistemiyle kuruldu. Yeni yerimize ilk taşındığımızda iki vardiya çalışıyorduk ve 200 civarında işçimiz vardı. Şu anda 330 işçimizle 3 vardiya çalışıyoruz.” dedi.

kentpar--(18).jpg

ÜNLÜ OTOMOBİL MARKALARINA ÜRÜN VERİYORUZ

Kentpar Otomotiv Yedek Parça Yan Sanayine krank kaskı imalatı yaptığını ve krank kaskının spesifik bir ürün olduğundan herkesin bilmemesinin doğal olduğunu ifade eden Ali Yavuz Kütük, ”Krank kasnağı, krank milinin motordan sonraki bağlantısına bağlanan ve bu kranktaki gücü klimaya, şarj dinamosuna aktararak onların çalışmasına yardımcı olan ve motordaki krank miliyle kayış arasındaki gerginliği ve vibrasyonu alan parçadır. Avrupa markalı araçlar üzerine çalışıyoruz. Ana pazarımızda zaten Avrupa. Ürettiğimiz ürünlerin yüzde 95’ini Avrupa’ya ithal ediyoruz.  Krank kasnağı genellikle kauçukla yapılan bir ürün bu da torku yüksek olan araçlarda özellikle dizel gruplarında fazlasıyla kullanılan bir üründür. Diğer araçlarda fazla hasara sebebiyet vermiyor ve belki de bir aracın ömrünü tamamlayabiliyor. Ancak dizel araçlarda torku gücü yüksek olduğu için kauçuk oranı da daha fazla oluyor ve bu parçaya da yük daha fazla bindiğinden daha fazla hasara neden oluyor. Biz Kentpar olarak torku araçlarının küçük hafif ticari araç gruplarına yönelik çalışıyoruz. Bugün BMW, Peugeot ,Fiat , Opel gibi binek türündeki araç üreten tüm araç gruplarına ürün veriyoruz.  Her şeyi çok fazla öngöremiyorsunuz. Tüm yaşananlar bir sebep dahilinde gerçekleşiyor. Gerekli şeyleri yapıyorsunuz Rabbimizin takdiri ile bir yerlere geliyorsunuz.” şeklinde konuştu.

kentpar--(14).jpg

AFTERMARKETTE AVRUPADA İLK SIRALARDAYIZ

Amcalarının eski sanatkarlardan olduğundan işe daha spesifik bir ürün olan krank kasnağından başlanıldıklarını söyleyen Ali Yavuz Kütük, “Amcamız Transporter krank kasnağında bir boşluğun olduğunu ve bunu kimsenin yapamadığını fark ederek bu işe başlıyor. Daha sonrasında da bu işi devam ettiriyor ancak bu kadar ileriye gidebileceğimizi ummuyorduk.  Şu anda Kentpar ana pazar olarak ihracata çalışan ve 80’den fazla ürün çeşidi olan bir firma haline geldi.  Motor sektörü eskisi gibi değil. Bugün Mercedes de Renault’un motorunu kullanıyor, Peugeot’da Nissan’ın motoruna entegre olabiliyor. Bu 80’den fazla ürün çeşidimiz de yüzlerce araca entegre olabiliyor. Bu kadar çeşit üretip de aftermarket’e çalışan Türkiye’de bir numara, Avrupa’daki ise ilk sıralardayız. Otomobil piyasasında son zamanlarda elektrikli hibrit araçlar konuşuluyor ancak o konuda daha çok eksikler var. Bu olayla ilgili maliyet konusu aşılmadığı müddetçe bu yeniliğe geçilmesi pek mümkün görünmüyor.  Teknik anlamda da bazı eksiklikler var. Petrolün fiyatları farklı olaylarla düşebiliyor. Bu kez diğer yatırımınız daha pahalı hale gelebiliyor. Bu sisteme er ya da geç geçilecek elbet ancak benim öngörüm 25-30 sene içinde bu siteme geçilmesi pek mümkün görünmüyor.” ifadelerini kullandı.

kentpar--(15).jpg

AVRUPA HATA KABUL ETMİYOR

Kentpar’ın bundan sonraki hedefleri hakkında da konuşan Ali Yavuz Kütük, “Şu anda aftermarket sıralamasında ilk üç sırada bulunuyoruz. Kentpar’ın bundan sonraki hedefi de araç üreticilerinin ana tedarikçisi olmaktır. Bu konuda ülkemizde maalesef bazı sıkıntılar var. Ülkemizde araba üretimi yapılıyor ancak montaj tarzında üretim yapılıyor. Bu montaj işinde de araç hangi markaysa motor o ülkeden geliyor. Bu yüzden de müşterilerimiz yurt dışında görünüyor ve yurt dışında da bu işi yapan önemli ana tedarikçiler var. Kentpar bu işe ilk başladığında elbette teknik anlamda ve teknolojik anlamda bazı eksiklikleri vardı. Buna rağmen tüm ürünlerimizin her zaman arkasında durduk ve müşterilerimizin zarar görmesine izin vermedik. Ufak tefek istenmeyen zararları da karşıladık. Bize duyulan güveni işimize yatırım yapmakla ve işimizi önemsemekle sağladık. Hem şansımız hem de şanssızlığımız Avrupa ile iş yapmamız oldu. Avrupa kültürü ister istemez sizi zorluyor. Bunu yaparken de şartları zorlayıp yeni yatırımlar yapmanız gerekiyor. Avrupa ülkeleri diğer yerlerdeki gibi en ufak bir eksikliği ve hatayı kabul etmiyor. Siz de bu ülkelerle iş yapıyorsanız kendinizi ona göre ayarlamanız gerekiyor” dedi.

KONYA YERLİ OTOMOBİL İÇİN ŞANSLI

Nakliye sorunun çözülmesi halinde Konya’nın yerli otomobil için en iyi seçim olacağını aktaran Ali Yavuz Kütük, “Kalite fikrini biraz daha üreticilerimize aşılamamız gerekiyor. Teni kuşakla birlikte bu biraz daha mümkün görünüyor. Araç dediğiniz zaman, insan sağlığı, güvenliği gibi birçok şey içine giriyor. Ben yaptım şurası da şöyle olsun diyemiyorsunuz. Altyapısal anlamda da Türkiye’de özellikle de Konya’da otomobil üretimi gerçekleştirebilmek mümkün. Tek problem olabilecek konunun ulaşım ve nakliye olacağını düşünüyorum. Ürettiğiniz ürünü eğer iç piyasada satacaksanız sıkıntı yok. Konya bu anlamda biçilmiş kaftan. Merkezden dağılım noktasında tırlarla Türkiye’nin her yerine götürebilirsiniz. İhracat noktasına baktığımızda bunu kara nakliyesi ile yapamayacağınızdan ve tren yolu ağlarının Avrupa ve diğer ülkeler ile çok fazla gelişmiş olmadığından nakliyeyi deniz yolu ile yapmanız gerekiyor. Bu noktada bir handikap oluşuyor. Devletimiz de bu aşamada belli müdahaleler yaparsa bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum. Bu işi yapan diğer yerlerde İstanbul’da, Kocaeli’de yer kalmadı. Yapılacaksa buraya yapılacak. Başka da bir çare yok. Konya’da bu konuda oldukça şanslı bir konumda bulunuyor.” diye konuştu.

kentpar--(24).jpg

MAVİ YAKALI İŞÇİ BULMAKTA ZORLANIYORUZ

Geçmiş dönemlerde Meslek Liselerinin kapatılması ve önem verilmemesi nedeniyle ara eleman dediğimiz mavi yakalı personellerde sıkıntı yaşadıklarını da dile getiren Ali Yavuz Kütük, “Eleman noktasında bazı sıkıntılar yaşıyoruz. Konya dışından Ladik bölgesinden servislerle işçi getirmek zorunda kalıyoruz.  Fabrikamız akıllı sistemlerle son teknoloji ile donatılırken çalışanlarımızın da rahatını düşündük. Özellikle de bu tesis ile insana yatırım yapmaya çalıştık. 260 kişilik bir konferans salonumuz var. Bu salonda iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri gerekse iş ile ilgili mesleki yeterlilik bilgileri eğitimleri veriliyor. Soyunma odalarımız bir otel konseptinde ve konforunda. Yemek salonlarımızda 3 vardiyada ayrı ayrı yemeklerimiz çıkıyor. Aynı zamanda 5 bölgeye servis olanakları sağlıyoruz. Firmamızda üç vardiya çalışıyor ve diğer fabrikalarda uygulanmayan bir mola sistemimiz var. Sabah 08:00-16:00 vardiyasında çalışan bir arkadaşımız yemekten önce 15 dakika yemekten sonra 15 dakika, yarım saat de bizim ekstra molalarımız var. Haftada 42 saatten daha az bir çalışa sistemi oturttuk. Biliyorsunuz bizim mevzuatımıza göre bir çalışan 45 saatlik çalışma süresi vardır. Biz de bu doldurulmayarak çalışanlarımızdan maksimum seviyede verim almayı hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı. 

kentpar--(5).jpg

İSMAİL KOÇ