525 yıllık Kur’an artık evinde

1964’te Bursa Arkeoloji Müzesi’ne devredildikten bir süre sonra yerinde olmadığı fark edilen 524 yıllık el yazması Kur’an-ı Kerim, eseri bir sahaftan satın alan hattat Ziya Aydın’ın oğulları tarafından Topkapı Sarayı Müzesi’ne teslim edildi.
525 yıllık Kur’an artık evinde

Özel bir koleksiyonda olduğu tespit edilen Kültür ve Turizm Bakanlığı envanterine kayıtlı 524 yıllık el yazması Kur’an-ı Kerim, 54 yıl sonra Topkapı Sarayı Müzesi’ne iade edildi. Hattat Şükrullah Halife’ye ait 1493-1494 tarihli tek nüsha olan el yazması Kur’an-ı Kerim, Topkapı Sarayı Müzesi’nden bakanlık izniyle başka eserlerle birlikte 1964’te Bursa Arkeoloji Müzesi’ne devredildi.

Müzede daha sonra yapılan incelemeler sonucu eserin yerinde olmadığı fark edilip sorumlular hakkında soruşturma başlatıldı. Birkaç yıl sonra eserin yeri tespit edilip hukuki süreç başlatılsa da zaman aşımından dolayı sonuç alınamadı. Kur’an-ı Kerim’i bu süreçlerden habersiz olarak bir sahaftan satın alan ve koleksiyonuna dahil eden hattat Ziya Aydın’ın oğulları Ali Sami ve Ahmet Aydın, eseri dün Topkapı Sarayı Müzesi’ne iade etti.

BUGÜNLERE KADAR ULAŞTI

El yazması Kur’an-ı Kerimlerin sergilenmesi için en iyi yerin Topkapı Sarayı olduğunu söyleyen Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sabri Küçükaşcı, “Şükrullah Halife tarafından hazırlanmış bu Kur’an, 1964 yılında bir müzekkere ile Bursa Arkeoloji Müzesi’ne Topkapı Sarayı’ndan devrediliyor. Daha sonra bir şekilde Bursa Müzesi’nden çıkmasının ardından bu işin herhangi bir yerden çıktığından haberdar olmadan merhum Ziya Aydın Bey bu Kur’an’ı alıyor. Yıllar sonra bu Kur’an, Topkapı Sarayı’ndan Bursa’ya giden Kur’an olduğu anlaşılıyor. Bu hususun bir haber konusu olması neticesinde aile büyük bir alicenaplık göstermek suretiyle, Sayın Bakanımız Numan Kurtulmuş Bey’in görüşmeleri neticesinde, bu Kur’an-ı Kerim’in kendilerinde değil, asıl yeri olan Topkapı Sarayı’nda durmasının daha doğru olacağını düşünüp bize teslim etmek istedi” dedi.

2-20180525080950.jpg

Asırlık Mushaf-ı Şerif yeniden basıldı

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Hattat Hasan Rıza Efendi’nin asırlık Mushaf-ı Şerif’inin tıpkıbasımını yaptı. Sülüs, celî ve ta’lik hatlarıyla yazdığı pek çok eserle tanınan ve özellikle Osmanlı dönemi yazma eserlerinde sıklıkla kullanılan nesih yazı stilinin en güzel örneklerini veren Hattat Hasan Rıza Efendi’nin eserinin tıpkıbasımında, daha önce hiç denenmemiş teknikler kullanıldı. Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Mushaf-ı Şerif’in bir numaralı tıpkıbasımını Cumhurbaşkanı Erdoğan’a takdim edecek. Mushaf-ı Şerif’in tıpkıbasımını dün Başbakan Binali Yıldırım’a veren Kurtulmuş, eseri ilerleyen günlerde TBMM Başkanı İsmail Kahraman’a da sunacak. Hattat Hasan Rıza Efendi’ye ait eser, teknik anlamda en iyi tıpkıbasımların ikincisi.