"5'inci Kültürlerarası Sanat Diyalogları" başladı

Beyoğlu Belediyesi ile Yunus Emre Enstitüsü işbirliğiyle düzenlenen "5'inci Kültürlerarası Sanat Diyalogları", törenle başladı.
"5'inci Kültürlerarası Sanat Diyalogları" başladı

Program kapsamında, Almanya, İtalya, İngiltere, Belçika, Bosna Hersek, Ürdün, Kosova, Mısır, Arnavutluk, Güney Kore, Romanya ve Türkiye'den 113 sanatçı çeşitli etkinliklere katılacak. Galatasaray Meydanı, Tepebaşı ve Hasköy sahilinde konser, sergi ve dans gösterileri yapılacak, İstiklal Caddesi'nde nostaljik tramvayda konserler gerçekleştirilecek. Etkinlik, 31 Ağustos'a kadar sürecek.

Etkinliklere katılan 113 sanatçı, 23 konser, 8 sergi ve birçok workshop gerçekleştirecek. Sahne sanatlarında, Bosna Hersek'in Foynitsa ve Saraybosna, Ürdün'ün Amman, Kosova'nın İpek, Romanya'nın Bükreş ve Almanya'nın Mannheim şehirlerinden gelen ekipler, geleneksel halk oyunlarını sergileyecek, halk müziği ve pop müzik konserleri verecek. Plastik sanatlarda ise Arnavutluk Tiran Çağdaş Sanatlar Müzesi Müdürü Artan Shabani'nin "Atlas" isimli sergisi açılacak.

Tepebaşı'nda ülkeler stant açtı

Tepebaşı etkinlik alanında açılan resim ve fotoğraf sergileri de meraklılarını bekliyor. Bu kapsamda, Bosna Hersek Novigrad Belediyesi Saraybosna Müzesi işbirliğiyle 19. yüzyıl tarihsel Saraybosna sulu boya resimleri sergisi, Kosova'nın Priştine şehrinden ressam Ramiz Krajkova'nın 1950-1960 yılları Priştine resimleri sergisi, İran doğumlu Türk sanatçı Reza Hemmatirad'ın "Öz" temalı sergisi, Beyoğlu Belediyesi Gençlik Merkezi Fotoğraf Kulübü'nün "Beyoğlu" temalı fotoğraf sergisi, Londra Bollo Brook Gençlik Merkezi proje sergisi, ünlü İtalyan tasarımcı Luigi Vernieri'nin "İstanbul'un numara ve işaretleri" temalı aplikasyon tasarımı sergisi, Belçika'nın Anvers şehrinden Michael James Obraın'ın "Lalenin rejenerasyonu" fotoğraf sergisi, Türkiye'den Klasik Türk Sanatları Merkezi, ebru sanatı ve workshopları, tezhip, minyatür ve hat sergileri gezilebilecek.

Ayrıca, Tepebaşı'ndaki ülke tanıtım stantlarında Güney Kore, Goethe Enstitüsü ve Mannheim Belediyesi tanıtımlar ve workshoplar yapacak.

Develi: "Dünya sanatla, müzikle birbirine yakınlaşsın"

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Hayati Develi, açılışın yapıldığı Beyoğlu Belediyesi Tepebaşı Otoparkı'ndaki konuşmasında, Türk kültürünü dünyada tanıtmak için çalıştıklarını söyledi.

Enstitü olarak, 30 ülkede 40'a yakın kültür merkezleri olduğunu belirten Develi, "Bundan sonra bu etkinliğe katılan ülke sayısını 30 yapabiliriz. Enstitülerimizin bulunduğu tüm ülkelerden sanatçıların buraya gelmesini temenni ediyoruz. Dünya sanatla, müzikle birbirine yakınlaşsın istiyoruz. İnsanlar kültürle, sanatla, resimle, müzikle birbirine yaklaştıkça dünya daha güzel bir yer olacak. Türkiye'de ilk defa böyle bir organizasyona ortak oluyoruz. İnşallah seneye daha görkemli bir program yaparız" şeklinde konuştu.

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan da ilçenin, farklı kültürlerin bir arada yaşadığı bir yer olduğunu vurgulayarak, "Bunu devam ettirmek için bu organizasyonu yapıyoruz. Bu etkinliği, kente canlılık katma adına sokakta, dışarıda yapıyoruz. Türkiye son yıllarda her alanda olduğu gibi sanat alanında da büyüyor. Bu işin lokomotifi de İstanbul. Bu etkinliğin gençlerimiz üzerinde önemli etkisi olacağına inanıyorum" ifadelerini kullandı.