6 sanatçıdan 15 temmuz sergisi

ÖNDER İmam Hatipliler Derneği organizasyonunda biraraya gelen 6 sanatçı, “Halk yazdı, kalem çizdi” isimli sergide karikatür ve illüstrasyonlarını topladı. Çizgilerle 15 Temmuz’un anlatıldığı sergi Sultanahmet Hacıbeşirağa Medresesi’nde açıldı.
6 sanatçıdan 15 temmuz sergisi

Darbe girişiminin ikinci yıldönümünde yaşananları sanatçılar çizgileriyle anlattı, bir anlamda milli iradeyle yazılan destan, çizgilerle yorumlandı. Sanatçılar tarafından yapılan eserler Hacıbeşirağa Medresesi’nde ay sonuna kadar sergilenecek.

Darbeyi sanatla anlatmak istedik

Serginin açılışında bir selamlama konuşması yapan ÖNDER Genel Başkan Yardımcısı ve Kültür-Sanat Komisyonu Başkanı Serap Dönmez, “2 yıl önce canımızı yakan bizzat gördüğümüz, şahit olduğumuz bu acı olayı, darbeyi bir de sanatla anlatmak istedik” dedi. Bazı şeyleri sanatla anlatmanın çok farklı anlamlar kattığını belirten Dönmez konuşmasına şöyle devam etti: “Hem kulağa hem göze hitap ettiği için sanatın ayrı bir değeri var. Biz komisyon olarak böyle önemli günlerde sanatla gençlerimizi nasıl buluşturabiliriz diye bu tür programlar yapıyoruz.”

Tarihe kayıt düşüyoruz

Karikatürist Demirhan Kadıoğlu da, 15 Temmuz gerçekleştiğinde oğluna 12 Eylül tecrübesini anlattığını belirterek, “15 Temmuz’u anlatmak için darbeler tarihini iyi bilmek gerekiyor. Oğlum, demokrasinin ve darbenin ne olduğunu şu an bizden çok daha iyi kavrıyor. Bu demokrasi bilincimizi gelecek kuşaklara anlatacağız” dedi. Kadıoğlu, sanatçılar olarak kültür-sanatla darbeyi anlatıp bu alana kayıt düşmeye çalıştıklarını söyledi.

Gelecek nesillere aktaracağız

ÖNDER eski Genel Başkanı Hüseyin Korkut da konuşmasında, 15 Temmuz’u anlatmak üzere açılan bu serginin, o gece ülkenin geleceği için canlarını feda eden şehitlerin mücadelesini tamamlayan bir süreç olduğunu söyledi. Bu mücadelenin gelecek nesillere aktarılması anlamına da geldiğini aktaran Korkut,, “Bu çalışma okulları dolaşmalı, 15 Temmuz direnişi, iradesi, bir milletin geleceğini muhafaza etme çabası anlamında bir albüme dönüştürülmelidir” dedi.

6 sanatçı 24 eser

Sergiye 6 sanatçı, karakalem çalışması ve illüstrasyonlardan oluşan 24 eseriyle katılıyor. ÖNDER Kültür Sanat Ödülleri jüri üyesi ve karikatürist Yusuf Kot, karikatürist Demirhan Kadıoğlu ve illüstratör Necmettin Asma’nın eserleri sergide yer alıyor. Sanatçılar, Emre Bilgiç, Esra Gözde ve İlyas Şimşek de eserleriyle sergiye katılan sanatçılar arasında bulunuyor.