66 yıl önce şenlikte gördü, kemençe ustası oldu

Ordulu 80 yaşındaki Ali Özgül, çocukken şenlikte görüp maddi imkansızlıklar nedeniyle satın alamadığı kemençenin 66 yıldır üretimini yapıyor.
66 yıl önce şenlikte gördü, kemençe ustası oldu

Ordulu 80 yaşındaki Ali Özgül, çocukken şenlikte görüp maddi imkansızlıklar nedeniyle satın alamadığı kemençenin 66 yıldır üretimini yapıyor.

Perşembe ilçesi Ekinciler Mahallesi'nde eşiyle yaşadığı evin bodrumunu atölyeye çeviren Özgül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tutkuyla bağlı olduğu kemençeyi severek ürettiğini ve çaldığını söyledi.

Küçük yaşlardayken, köylerde kemençe çalanları hayranlıkla dinlediğini belirten Özgül, "14 yaşındayken güreş etkinliği oldu. Aşık Mehmet isimli kemençe çalan biri vardı. Kemençe eşliğinde türkü söylüyordu. Aslında birkaç kişi kemençe çalmıştı ama Aşık Mehmet'in çaldığı kemençe çok hoşuma gitti." dedi.

Özgül, şöyle devam etti:

"Kemençeyi çalan ustanın yürüyüşünden hareketlerine kadar izledim. Daha sonrasında da nasıl kemençe bulurum diye arayışa girdim. Kemençe satan birine ulaştım. Ancak babamın maddi durumu iyi değildi. Kemençe aldım, parasını 15 gün sonra vermek üzere anlaştım. Kemençeyi aldığım kişiyle 15 gün sonra buluştum ve satın almak için durumumun olmadığını söyledim. O gün o kemençeyi alamadığım için apartman kaybetmiş gibi üzüldüm."

Alamadığı kemençenin üretimini yapmak için kolları sıvadığını anlatan Özgül, babasının keser, testere gibi malzemelerini kullandığını kaydetti.

Kemençenin nasıl ve hangi ağaçtan yapıldığını araştırmaya başladığını ifade eden Özgül, "Bu konuda inat ettim. Kazma ve kürek gibi malzeme yapan bir ustadan da yardım aldım. O dönemde makine de yok. Ustanın yardımıyla kemençeyi yaptık." diye konuştu.

"Evimin bodrumunu atölyeye çevirdim"

Ustası sayesinde öğrendiği kemençe yapımı için evinin bodrumunu atölyeye çevirdiğini dile getiren Özgül, atölyesinde, makine ve diğer aletler yardımıyla uzun yıllardır kemençe ürettiğini bildirdi.

İlk üretimlerinde zorluklar yaşadığını ancak zamanla işte ustalaştığını söyleyen Özgül, "Bu sırada inşaat işleriyle de uğraştım. Atölyeme gereken malzemeleri aldım. Burada kemençe yaptım ve sattım. Herkesin isteğine göre kemençe yapabiliyorum. Ordu'dan da Giresun'dan da kemençe satın alıyorlar." dedi.