7. Hadis ve Siret Araştırmaları Ödül Töreni

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (1)- "İslam dini umut olmayı, çağları aşan mesajıyla insanların tüm sıkıntılarına karşı deva olmayı sürdürdükçe, belli çevrelerce hedef alınmaya devam edilecektir, bunu da böyle bilelim. Müslümanları içten çökertmeyi hedefleyen bu s
7. Hadis ve Siret Araştırmaları Ödül Töreni

İSTANBUL (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "İslam dini umut olmayı, çağları aşan mesajıyla insanların tüm sıkıntılarına karşı deva olmayı sürdürdükçe, belli çevrelerce hedef alınmaya devam edilecektir, bunu da böyle bilelim. Müslümanları içten çökertmeyi hedefleyen bu saldırılara karşı uyanık olmak, gereken hazırlığı yapmak hepimizin ortak görevidir." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'nde Meridyen Derneği tarafından düzenlenen 7. Hadis ve Siret Araştırmaları Ödül Töreni'nde yaptığı konuşmasına, "Allah'ın salat ve selamı, gönüllerimizin tabibi rehberimiz Efendimizin, Hz. Muhammed (SAV) Efendimizin ehli beytinin üzerine olsun diyorum. Rabbim bizi, kardeşin kardeşi, annenin evladını tanımayacağı, ruz-i mahşerde işte bugün burada olduğu gibi Peygamber Efendimizin Liva-ül Hamd ismiyle müsemma sancağı altında toplananlardan eylesin diye dua ediyorum." diyerek başladı.

Meridyen Derneği'nin bu yıl 7'ncisini düzenlediği ödül töreninin hayırlara vesile olmasını dileyen Erdoğan, bu programın düzenlenmesinde emeği, katkısı, desteği olan herkese teşekkürlerini sundu. Siret ve hadis alanındaki çalışmalarıyla ödül almaya hak kazanan akademisyenleri ve öğrencileri tebrik eden Erdoğan, eksikliği hissedilen birçok alanda kalıcı, başarılı ve nitelikli projelere imza atıldığını vurguladı.

Derneğin, özellikle gençlerin her açıdan donanımlı, milli ve manevi değerlerle mücehhez şekilde yetişmesi için gayret sarf ettiğinin altını çizen Erdoğan, kendilerinin de bu etkinliklere gereken desteği vermeye çalıştıklarını bildirdi.

İmam hatip yıllarında bir münazaracı olarak, mayıs ayında derneğin düzenlediği uluslararası bir münazara turnuvasına katıldığını, bu turnuvada yurt içinden ve dışından gençlerle bir araya geldiğini anımsatan Erdoğan, "Her zaman ifade ettiğim gibi, ehl-i hünerin kadrini, kıymetini bilmek de hünerdir. Bilhassa siret ve hadis alanında disiplinli ve titiz bir çalışmanın hasılası olarak ortaya çıkan eserlerin kıymetini hakkıyla takdir etmenin elzem olduğunu düşünüyorum. Bu eser sahiplerinin desteklenmesi, taltif edilmesi, verilen emeğin boşa gitmeyeceğini göstermesi açısından çok önemlidir." ifadelerini kullandı.


- Hadis Veritabanı Projesi'ni hazırlayanlara teşekkür

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Meridyen Derneği tarafından yürütülen "Sonpeygamber.info" projesi ve bu kapsamda bu yıl yedincisi düzenlenen Hadis ve Siret Araştırmaları Ödül Töreni'nin ciddi bir boşluğu doldurduğuna inandığını belirterek, Prof. Dr. Yavuz Ünal'ın detaylarını açıkladığı projenin de tanıtımını yapmış olduklarını söyledi.

Hadis Veritabanı Projesi'nin de internet üzerinden hadis ve sünnet konusunda sahih bilgi kaynaklarına erişimi kolaylaştırmak için hazırlandığına dikkati çeken Erdoğan, bu sitenin hadis ve sünnetin yanı sıra Hz. Muhammed'in hayatı, peygamberliği, sosyal hayatına ilişkin özel bölümleri de içerdiğini aktardı. Yetkin isimlerin katkısıyla oluşturulan ve Türkiye'de ilk kez bir sivil toplum kuruluşunca 5 dilde hazırlanan projenin hayırlı olmasını dileyen Erdoğan, hazırlanmasında emeği geçen tüm hocalar ve akademisyenlere de teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Rabbimiz Kur'an-ı Azimüşşan'da, 'Andolsun ki Rasulullah'ta sizin için Allah'a ve ahiret gününe kavuşmayı umanlar ve Allah'ı çok zikredenler için güzel örnekler vardır.' buyuruyor. Hz. Aişe Validemiz de 'Peygamber Efendimizin ahlakı nasıldı?' sorusuna, 'Onun ahlakı Kur'an'dı.' diye cevap veriyor. Resulullah Efendimiz (SAV) sadece Kur'an-ı Kerim'in vahyine aracılık etmemiştir. Aynı zamanda O'nu bilfiil yaşamış, hayatına tatbik etmiştir. Bu açıdan Peygamberimizin (SAV) hayatı, yani Siyer-i Nebi, Kur'an-ı Kerim'in bir nevi tefsiridir. Peygamber Efendimiz (SAV), Hz. Aişe Validemizin ifadesiyle 'Yürüyen Kur'an'dır.' buyuruyor. Sünnet ve siret olmadan İslam'ın yaşanması mümkün değildir. Müslümanların sünnetle olan bağı ne kadar güçlü, ne kadar muhkem ise dinleri ile olan bağları da aynı şekilde kavidir, sağlamdır. Kim ve ne adına olursa olsun bu bağı yok sayan veya koparmaya çalışan her teşebbüs, bizim nazarımızda gayri İslami'dir. Peygamber Efendimizin sünnetini hedef almakla doğrudan Kur'an-ı Kerim'i hedef almak arasında fark yoktur. Sünnet-i seniyyeyi tarihsel bir okumayla sadece kısıtlı bir dönemin sınırlarına hapsetmek, Müslümanların hayatından Peygamber Efendimizi çıkarmayı amaçlayan kirli bir tezgahtır. Bunun altını çiziyorum."


- "Saldırılara karşı uyanık olmak, hepimizin ortak görevidir"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu tezgahın kimi zaman Batılı ülkelerde olduğu gibi, fikir özgürlüğü adına Hz. Muhammed'i tahkir eden karikatür, şiir, resim ve kitaplarla yapıldığını, aynı oyunun kimi zaman da ravisi zayıf ya da uydurma hadislerin arkasına saklanılarak sahnelenmeye çalışıldığını vurguladı.

İslam tarihi incelendiğinde bu tür gayretlerin farklı dönemlerde, farklı şekil ve kisveler altında devreye konulduğuna şahit olunacağına işaret eden Erdoğan, şöyle konuştu:

"Son dönemde gerek ülkemizde gerekse yurt dışında bu tür hadsizliklerin daha çok gündeme gelmesi, asla tesadüf değildir. İslam dini umut olmayı, çağları aşan mesajıyla insanların tüm sıkıntılarına karşı deva olmayı sürdürdükçe, belli çevrelerce hedef alınmaya devam edilecektir, bunu da böyle bilelim. Müslümanları içten çökertmeyi hedefleyen bu saldırılara karşı uyanık olmak, gereken hazırlığı yapmak, hepimizin ortak görevidir. Bunun yolu da Siyer-i Nebi'yi sahih kaynaklardan okumaktan, iyi öğrenmekten, Resulullah'ı (SAV) sevmekten ve O'nun ahlakıyla ahlaklanmanın yollarını aramaktan geçiyor. Öncelikle şu gerçeği kabul etmeliyiz. Siyer bizim Kur'an-ı Kerim'i anlama kılavuzumuzdur. Siyer bizim hayat rehberimiz, referans kaynağımızdır. Peygamberimizin hayatının her safhası, her aşaması, her dönemi bizim için örnektir. Bekarlığı, gençliği, evlililiği, aile reisliği, yaşlılığı, dostluğu, savaşçılığı, idareciliği, tüccarlığı ile Hz. Muhammed (SAV) bizim rehberimizdir. Bu rehberden tam anlamıyla istifade etmek ise O'na mutat olarak başvurmaktan geçiyor. Dolayısıyla Siyer hayatımızın farklı alanları için tekrar tekrar okuyup üzerinde düşünmemiz, ibret almamız gereken bir metindir."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hadis Veritabanı Projesi'ni bu açıdan da son derece kıymetli bulduğunu, teknolojinin imkanlarını sonuna kadar kullanan gençlerin bu çalışmadan daha çok istifade edeceğine inandığını dile getirdi.

(Sürecek)

Kaynak: