Sezai Keskin

Sezai Keskin

7/24 DI DIT

7/24 DI DIT

-    Alo.
-    Hello, I am calling you from India? (Merhaba, sizi Hindistan’dan arıyorum)
-    From where? (Nerden?)
-    India, we are web site designer company (Hindistan, biz web tasarım şirketiyiz)
-    Where did you get from my number? (Numaramı nerden buldunuz?)
-    We got the number from Dubai based communication company, we bought. (Numaranızı   Dubai merkezli iletişim şirketinden satın aldık.
-    Çüşşşşş!...


SMS Kampanyalarının geldiği son çılgınlık noktası burası.
Yurtiçindeki sms mesajları bitti şimdi de yurtdışındaki yamyamlar devreye girdi.
Bir ara sağlık bakanlığı sigara bırakma hattı askıntı olmuştu.
Bağıra bağıra ‘’sigara içmiyorum’’ demek istedim lakin karşımda duran sadece bir kasetti.


Devamlı surette sms mesajları geliyor. Salçadan, sabuna, terlikten çoraba ne kadar mesaj varsa hepsi bende. Bu hafta nerede ne indirim var merak eden varsa benimle irtibata geçebilir. Benim telefonum kerhane telefonuna döndü. Nefes alamaz hale geldik. Bıktık ya! En olmadık yerde, en beklenmedik anda Dı dıt’ diye bir ses duyar ve hızla telefona koşarsınız.  Heyecanla mesaj açarsınız: “Burcunu yaz xxxx′ye gönder. Basit tektaş astroloji paketine üye ol, cep telefonu kazanma şansı yakala!” Mesajı okuduğunuz an, telefonu fırlatmak gelir içinizden.

Sinir katsayınızın artmasına ve bir anda yok yere gerilmenize sebep olur. Bizi istemediğimiz reklamlarla karşı karşıya bırakan bu kepazeliğe kim dur diyecek? GSM şebekelerinden ve çeşitli şirketlerden gönderilen reklam içerikli mesajlar her gün, defalarca bizi çileden çıkarıyor. “X numaraya mesaj at, çekilişe katıl”, “Y marka ürünlerde indirim başladı” şeklinde ardı arkası kesilmeyen bu sms’lerin, zamansız gelmesi bir yana, hafızayı doldurması da ayrı bir dert. Birçok insanın rahatsızlık duyduğu bu mesajlar, kesinlikle okunduğundan mobil pazarlamayı kullanan firma sayısı da hızla artıyor. Sms ile reklamdan en çok yararlanan sektörler ise bankalar ve perakendeciler. Herhangi bir bankadan hizmet alıyorsak, numaramızı vermek zorunda kalıyoruz. İletişim bilgilerimize hiçbir çaba sarf etmeden sahip olan bankalar, dolayısıyla mobil pazarlama nimetinden en çok yararlananlar oluyor. Perakendeciler ise alışveriş yaptığımız mağazada ödeme yaparken numaramızı isteyebiliyor. Biz de ne işe yarayacağını bilmeden numaramızı veriyor ve istenmeyen mesajlara maruz kalanlar listesine dâhil oluyoruz.  Bunun neticesinde günün her saatinde cep telefonları ile elektronik posta adreslerine gelen reklam içerikli mesajlar, çok büyük rahatsızlık olmaya devam ediyor. Son dönemde halkı canından bezdiren reklam amaçlı SMS’lere cep ve ev telefonlarının aranması da eklendi.


”Sabahın saat 5’inde de gecenin 1’inde de mesaj gönderiliyor. Gecenin geç saatlerinde ev ya da cep telefonları aranarak tanıtım yapılıyor. Vatandaşların çok büyük rahatsızlığına neden olan bu uygulamanın, vatandaşlar tarafından tek tek firma ya da operatörlere başvurarak engellenmesi mümkün değil, bu ancak kanun yoluyla yasak edilmesi gerekir. İnternet servis sağlayıcısı firmalar günde 10 defa arıyor. ’İlgili firma ile sözleşmeniz şu tarihte bitiyor, sizi kampanyamız hakkında bilgi vermek için aradık’ diyorlar.

’İstemiyorum’ demeniz bir şey ifade etmiyor. Bir süre sonra tekrar arıyorlar. Telefon ve SMS ücreti çok düşük olduğu için firmalar reklam amaçlı bu alanı kullanıyor. Sorunun bu boyutlara ulaşmasında en büyük etken bazı veri depolama şirketlerinin, vatandaşların kişisel bilgilerini, isteyen firmalara satmasından kaynaklanmaktadır.
Vatandaşların kişisel bilgilerini pazarlayan bu şirketler, aslın da çok ciddi bir suç işliyorlar, ama hiçbir denetim ve yaptırımla karşılaşmadıkları için atını oynatıyorlar. "Bana İstanbul’dan mesaj atan çiğ köfteci telefonumu nereden edindi. Benim mahremim olan bilgilerimi iznim olmadan başkasına para karşılığı satıyorlar, kişi güvenliğini tehdit eden data şirketlerine neden bir ceza uygulanmıyor?  Neden ‘’vatandaşın numaralarını nereden aldın’ diye sorulmuyor.
İlgili bakanlık ve İletişim Kurumu, ’reklam amaçlı SMS ve aramalar yasak, cezası da şu’ diyecek ve bu şarteli kapatacak. Bunun başka çözüm yolu yok…
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Sezai Keskin Arşivi
SON YAZILAR