82 yaşındaki esnaf gençlere taş çıkartıyor

82 yaşındaki esnaf gençlere taş çıkartıyor

Siirt'te 70 yıldır bisiklet tamirciliği yapan 82 yaşındaki Hüseyin Eğil, ilerleyen yaşına rağmen çalışma azmiyle gençlere taş çıkartıyor. Sabah erken saatlerde açtığı işlerinde akşama kadar bisiklet tamiri yapan Eğil, Siirt'in en yaşlı ve uzun süre esnaflık yapan tek kişi unvanını elinde bulunduruyor.

Bu günlere gelmeyi dürüstlük ve kanaatkarlığa borçlu olduğunu belirten Hüseyin Eğil, özellikle genç nesil esnafın başarılı olması için dürüst ve kanaatkarlıktan taviz vermemesi gerektiğini, sabırla yapılan bir emeğin mutlaka karşılığının bulunduğunu söyledi. Bundan 70 yıl önce daha 12 yaşında iken kendisine ait arızalanan bisikletini tamir etmesiyle bisiklet tamirciliğine özendiğini anlatan Hüseyin Eğil, o günden sonra ustasının yanında çırak olarak başladığı bisiklet tamirciliğini, 1960 yılından sonra kendisine ait açtığı iş yerinde sürdürmeye devam ediyor. Hüseyin Eğil, Siirt Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanlığı tarafından yılın Ahisi seçildi. Halen Bahçelievler Mahallesi Seydan Pasajı'nın yanındaki işlerinde usta olarak yetiştirdiği Hüsam (46), Ahmet (44) ve Nizam (42) adlı çocukları ile aktif çalışıyor.

Haramdan kaçındığını aktaran Eğil, bazen tamir için bisikletini getiren çocuklardan para dahi almadığını söyledi. Eğil, "Küçük yaşlarda babam bana bir bisiklet almıştı. Bazen kiraya da veriyordum. Bisikletim arızalanınca tamir ettim ve ondan sonra bisiklet tamirciliğine özendim. 1960 yılında vatani görevini bitirdikten sonra döndüğüm Siirt'te Yeni Mahalle Polis Karakolu'nun arakasında bulunan sokakta iş yeri açtık. Çırak olarak üç çocuğumu yetiştirdim. Bugün çocuklarımla birlikte bu mesleği icra ediyorum. Hiçbir zaman haram mal yemedim, çocuklarıma da yedirmedim. Her zaman dürüst ve kanaatkar oldum. Allah da işimi rast getirdi" dedi.
Gençler ve esnafa da nasihatte bulunan Eğil, "Gençlere ve esnafa şunu söylüyorum; dürüstlük ve kanaatkarlığı hiçbir zaman elden bırakmasınlar. Allah da işlerini rast getirecektir" diye konuştu. 

Hüseyin Eğil adlı esnafı iş yerinde ziyaret eden Siirt Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Rıfat Ayyıldız ve yönetim kurulu üyeleri, yılın Ahisi seçtikleri Hüseyin Eğil'in elini öperek, sanatına ve sözüne sadık kaldığı için kendisini kutladı. Ayyıldız, "Yaptığımız araştırma sonucu Siirt'te en yaşlı ve halen çalışır vaziyette olan Hüseyin amcamız dürüstlüğüyle mertliğiyle tüm esnaf tarafından sevilen biridir. 82 yaşında olmasına rağmen halen iş yerinde çalışarak örnek bir esnaflık yapıyor. Biz de Siirt Esnaf ve Sanatkarlar Odası olarak kendisini yılın Ahisi seçtik" dedi.