90 yaşındaki hastaya kemik çimentosu

Balıkesir’in Edremit ilçesinde, bel kemiği kırılan 90 yaşındaki hasta, halk dilinde "kemik çimentosu" denilen yöntemle tedavi edildi. Operasyona kadar yatalak olan yaşlı adam bir gün sonra yürümeye başladı.
90 yaşındaki hastaya kemik çimentosu

Yaşlılığa bağlı kemik erimesi sebebiyle bel kemiği kırılan 90 yaşındaki Saadet Şahin, uzun zamandan bu yana yürüyemiyordu. Yaşlılığı ve rahatsızlıkları sebebiyle böylesine büyük bir ameliyata ve narkoza dayanamayacağı düşünülen Şahin, halk arasında kemik çimentosu denilen bir yöntemle tedavi edildi. Beyin Cerrahı Op. Dr. Cengiz Tekin'in gerçekleştirdiği operasyonda, lokal anesteziyle hastanın hasar gören kemik yapısına özel bir madde enjekte edildi. Çok hassas bir yöntem olan bu uygulama sonunda hasta kısa sürede yatağından kalkarak ilk adımlarını ailesinin göz yaşları arasında attı.
Yapılan operasyon hakkında bilgi veren Op. Dr. Cengiz Tekin “Yaşlılığa bağlık kemik erimesi sebebiyle yaşlı hastalarda çökme kırıkları dediğimiz rahatsızlık olur. Ameliyat olamayacak durumda, kalp yetmezliği, akciğer yetmezliği olan hastalara uyguladığımız bir ameliyat şeklidir. Lokal anestezi ile uyguluyoruz. Bu hastamız 90 yaşında. Ameliyat edecek durumumuz yoktu. Ama şiddetli ağrıları vardı. Bu vertobi plasti, hem kemik çökmesini engellemek ve omur ilik dediğimiz sinirlere basıyı azaltmak için, hem de o kemik kırığına bağlı ağrıların azaltılması için yapılıyor. Oraya koyduğumuz, kemik sementi dediğimiz, halk arasında “kemiğe çimento dökülmesi" olarak tabir edilen tedavi, hem ağrıyı azaltıyor, hem de kemiğin dayanıklılığını artırıyor" dedi.