AA Arnavutça yayına başladı

Anadolu Ajansı, dünyanın en etkili beş haber ajansından biri olma hedefi doğrultusunda, sekizinci yayın dili olan Arnavutça yayına resmen başladı.
AA Arnavutça yayına başladı

Kuruluşunun 100. yılında 11 dilde haber yayını yapmayı hedefleyen ve şu an Türkçe'nin yanı sıra İngilizce, Arapça, BHS (Boşnakça, Hırvatça, Sırpça), Rusça, Kürtçe ve Fransızca yayın yapan Anadolu Ajansı (AA), Arnavutça yayın projesiyle abonelerine sekiz dilde haber hizmeti verecek.

Arnavutça yayın kapsamında, başta Arnavutluk olmak üzere Kosova, Makedonya, Karadağ, Sırbistan ve Bosna Hersek'in yanı sıra Avrupa ve ABD'deki Arnavut medyasına yönelik yayın yapılacak.

Arnavutça yayın dili projesi kapsamında Ağustos ayından bu yana test yayını gerçekleştiren AA'nın, Arnavutça servisinin haberleri Arnavutluk ve Kosova'dan daha önce protokol imzalayan 12 abone tarafından kullanılacak.

Hedef, Arnavut dünyasının sesini dünyaya duyurmak

Avrupa Haber Yayın Yönetmenliği bünyesinde yapılacak Arnavutça yayınla siyaset, ekonomi, spor, turizm, yaşam, kültür ve sanat alanlarından dünyada ve Balkanlar'da yaşanan gelişmeler, fotoğraflı ve görüntülü olarak Arnavut medyasına servis edilecek. Arnavutluk, Kosova ve Makedonya ile Arnavut nüfusun yoğun yaşadığı diğer bölgelerde meydana gelen önemli gelişmeler de Arnavutça servisinin muhabir ağıyla Türkçe, Arapça, İngilizce, Rusça, Fransızca, Kürtçe ve Boşnakça olarak dünya medyasına ulaştırılacak.

Arnavutça yayın hedefi doğrultusunda, 2014 yılı içerisinde günlük 45 haber, 50 fotoğraf ve 5 görüntü yayınlanması hedefleniyor. Arnavutça üretilen haber, fotoğraf ve görüntüler, Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden medya kuruluşlarına abonelik sistemiyle servis edilecek.

"Güvenilir, tarafsız, etik ve hızlı'' ilkeleri temelinde AA, Arnavutça yayınla Arnavut medyasına yeni bir soluk getirmeyi ve Arnavut dünyasının sesini dünyaya duyurmayı hedefliyor.

AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Öztürk

AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk de '‘Güvenilir, tarafsız, etik, hızlı’ ilkeleriyle dünyanın en etkin beş ajansından biri olma yolunda AA'nın emin adımlarla ilerlediğini ifade ederek, "AA, bugün dünyadaki ilk 10 ajans arasında. Gittiğim her yerde AA’daki değişimin, büyümenin farkında olunmasından dolayı gurur duyuyorum. Dünyanın en hareketli bölgesi Ortadoğu’da bir numarayız. En çok ve en etkili haber, görüntü ve fotoğrafları dünyaya biz duyuruyoruz. Boşnakça yayın yaptığımız Balkanlar'da Arnavutça yayınımızla da gücümüze güç katacağız” ifadelerini kullandı.

Öztürk, "Ajansımızın Arnavutça yayın projesi oldukça önemlidir. Hali hazırda Balkanlar'da alt yapımız mevcuttur, bu alt yapımızı Arnavutça yayınla daha da güçlendireceğiz. Arnavutça yayınımız, bölgedeki halkların iletişimine, barışına ve mutluluğuna da katkı sağlayacaktır" şeklinde konuştu.