AA GÜNÜN BAŞLIKLARI

AA GÜNÜN BAŞLIKLARI

el Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na yönelik iddialarıyla ilgili "mahallinde keşif yapılması suretiyle yalan söylediğinin ve iftira attığının tesbiti, kınanması ve bu kararın basın yoluyla yayınlanması" talebiyle 100 bin liralık manevi tazminat davası açtı.

(13.26)

2- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Can Dündar hakkında, genel yayın yönetmeni olduğu Cumhuriyet gazetesinde geçen yıl Hatay ve Adana'da, MİT'e ait yardım tırlarının durdurulmasıyla ilgili, "gerçeğe aykırı bazı görüntü ve bilgiye yer verdiği" gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. Dilekçede, "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs, devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme, gizli kalması gereken bilgileri açıklama" suçlarının da arasında bulunduğu bazı suçlardan Dündar hakkında gerekli tahkikatın yapılarak kamu davası açılması talep edildi.

(14.31)

3- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan:

 "Ey Bahçeli sen bu milletin milliyetçisi olana kadar bu millet sana itibar etmeyecek, bunu bilesin. Ana muhalefetin başındaki kişi de benzer şeyleri söylüyor. Neymiş, Türkmenlere gizli gizli yardım götürüyormuşuz, yardım gizli gizli gider miymiş? Ana muhalefetin genel başkanı Esed'in, Pensilvanya'nın, Kandil'in ağzıyla konuşuyor."

 "Zaten bu (Kemal Kılıçdaroğlu) CHP'nin başına gelirken de yalan söyledi. Biliyorsunuz Sayın Baykal'ı gitti ziyaret etti, gazeteciler sordu, 'aday olacak mısın' diye, 'olmayacağım' dedi. Hemen ertesi gün aday oldu. İnanın bunun yalanlarını düzeltmekten biz bıktık. Bu, kaset genel başkanıdır. Hadi yapmayacağın şeyleri söylüyorsun, onu anladık ama yapılmış olan, yapılmakta olan işleri niye inkar edip 'ben yapacağım' diye ortaya çıkıyorsun. Ziya Paşa'nın güzel bir ifadesi var, 'sen herkesi kör, alemi sersem mi sanırsın."

"MHP'nin Genel Başkanı çıkmış, paralel örgütün ihaneti üzerinden bizi, daha doğrusu Türkiye'yi suçlamaya, karalamaya kalkıyor"

"Sorsanız milliyetçi ama söylediklerine bakıyorsunuz Esed'in milliyetçisi, Pensilvanya'nın milliyetçisi, Kandil'in milliyetçisi. Çünkü onlarla aynı çizgiye gelmiş, aynı şeyi söylüyorlar. Bir tek bu milletin milliyetçisi değil"

"Neymiş, yardım gizli gizli gider miymiş? Anamuhalefetin Genel Başkanı da Esed'in, Pensilvanya'nın, Kandil'in ağzıyla konuşuyor. Hatırlarsanız, biz Türkmenlere yardım ederken bunlar onları katleden eli kanlı Esed ile hatıra fotoğrafı çektiriyordu"

"Çıkmış CHP ne diyor? İmam hatipleri kapatacakmış. Kayseri'ye gidiyor, 'Hayır ben böyle bir şey söylemedim' diyor. Sayın Kılıçdaroğlu, Müslüman, bir sokulduğu yerden bir daha sokulmaz. Bize bunu yutturamazsınız"

"HDP, 'Diyanet'i kaldıracağım' diyor. Sen bu milleti dinsiz mi sandın? Dini noktadaki kurumlarını koruma gayreti içinde olan bu millete sen ne zamandan beri böyle bakıyorsun? Bunlar dağda Zerdüştlük eğitimi veriyorlar"

(13.45/13.55/15.18/15.27/15.33)

4- Başbakan Ahmet Davutoğlu:

"Bizler halkla buluşurken, onlar perde gerisinden kumpaslarla, tuzaklarla bizi engellemeye çalışıyorlar. Bakıyorsunuz MHP, CHP, HDP perde gerisinden temaslar halinde. HDP diyor ki 'CHP ile koalisyon yapabilirim'. Yine 'MHP gelse de çözüm süreci devam eder' diyor. CHP, HDP'ye pas atıyor. 'Diyanet'i kaldıracağım' diyor, HDP 'Biz de kaldıracağız' diyor. Bunların arkasında da paralel çete, bunları organize ederek intikam peşinde."

"Öyle bir tablo var ki artık hepsi beraber. Pensilvanya'ya vuruyorsun ses CHP'den çıkıyor. CHP'ye vuruyorsun HDP'den çıkıyor. HDP'ye vuruyorsun MHP'den çıkıyor. Hepsi bir cephe olmuş, AK Parti'nin karşısında yürüyüşümüzü durdurmak istiyor. Üç legal parti bir yerde, onları destekleyen üç tane de paralel yapı. Pensilvanya, Kandil ve DHKP/C."

"Yeni bir Türkiye var. Sizin döneminizde olduğu gibi IMF'ye muhtaç olmayan, kendi piyade tüfeğini bile yapamayan bir Türkiye değil, IMF'ye borcunu ödemiş, kendi tankını, helikopterini, uçağını yapan bir Türkiye var' diyecek miyiz? Sonra HDP'ye dönüp, 'Bırak İstanbul'da özgürlükçülük oyunlarını. Biz sizin Doğu'da, Güneydoğu'da yaptığınız tuzakları biliyoruz' diyecek miyiz?"

"Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde AK Parti son 12 yılda çok büyük hizmetlere imza attı. Tarihe mühür vurduk, mühür. Şimdi bu ikinci yarıda inşallah 17 bin kilometre yaptığımız duble yolları, otoyollara çevireceğiz. İnşallah hızlı trenleri süper hızlı trenlerle buluşturacağız. İstanbul-Ankara arası 3,5 saate indi, şimdi 1,5 saate inecek inşallah"

"Dindar, Selahaddin Eyyubi'den geleneği gelen Kürt kardeşlerimizi, bu tarih cahilleri temsil edebilir mi? Bir HDP milletvekili 'Başörtüsü kadınları aşağılayan, tahkir eden bir ritüeldir' diyor. Bunlara bir ders verecek miyiz? İstanbul'da gösterdikleri adaylar, Diyarbakır'da, güneydoğuda gösterdikleri adaylarla yan yana gelemezler. Çünkü her biri farklı dünyanın insanları"

(13.03/12.58/14.28/15.20)

5- Mısır mahkemesi, "hapishaneler baskını" ve "casusluk" davalarında, idam konusunda görüş için dosyaları müftülüğe gönderilen seçilmiş cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile 121 kişi hakkındaki kararın açıklanmasını, 16 Haziran'a erteledi.

(12.20)

6-Yükseköğretim Kurulunca (YÖK), 7 Haziran milletvekili seçimlerinde,  öğrencilerin memleketlerinde oy kullanabilmelerine olanak sağlamak için, 5-9 Haziran'da üniversitelerin tatil edilmesine karar verildi. 

(11.31)

7- Diyanet İşleri Başkanlığınca bu yıl farklı bir uygulamaya gidilerek, Berat Kandili dolayısıyla Türkiye'nin tüm camilerinde topluca dua etme kararı alındı. 

(01.30)

8- ABD, Suriye rejiminin Halep’te sivillere karşı varil bombalı saldırılarını “güçlü biçimde” kınadı.

(00.02)

9- Fransa'nın başkenti Paris'te çiftlerin, ''aşklarını ölümsüzleştirmek için'' Pont Des Arts köprüsüne taktığı kilitler, sökülmeye başlandı. Paris Belediyesi, Pont Des Arts köprüsündeki yüz binlerce aşk kilidini, köprüye zarar verdiği gerekçesiyle hafta başından itibaren kaldırma kararı aldı.

(00.58)

10- Çin'de 458 kişiyi taşıyan geminin batmasının ardından sağ kurtulan gemi kaptanı ile baş mühendis gözaltına alındı.

(10.33)

11- Pakistan'da güvenlik güçleri ile çatışmaya giren 9 Beluç ayrılıkçı öldürüldü. 

(01.26)

12- Sahil Güvenlik Ege Deniz Bölge Komutanlığı ekiplerinin, Ege Denizi'nde 3 günde 428 kaçağı kurtardığı, 1 göçmen kaçakçısını yakaladığı bildirildi. Antalya'nın Demre ilçesinde, yasa dışı yollarla Yunanistan'a gitmeye çalışan 7'si çocuk 84 kaçak yakalandı.

(02.25/12.33)

13- Kanada'nın Fransızca konuşulan Quebec bölgesinde aralarında sigarayı bırakmış olanların da bulunduğu yaklaşık 2 milyon tiryakinin, ülkedeki sigara üreticileri aleyhine açtıkları davadan karar çıktı. Hakim, 3 firmanın 15 milyar Kanada Doları ceza ödemesine hükmetti.

(03.40)

14- Afganistan’ın farklı bölgelerinde Taliban’a karşı düzenlenen operasyonlarda 44 kişi öldürüldü, 23 kişi yaralandı. Afganistan'ın kuzey vilayetlerinden Belh'in Zari ilçesinde Çek Cumhuriyeti yardım kuruluşu çalışanı 9 kişi silahlı kişilerce öldürüldü. 

(09.33/12.26)

15- Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Mudanya ilçesinde bir çiftlikte hastalanan tavukların telef olması üzerine kuş gribi şüphesiyle karantina uygulaması başlatılmasına ilişkin, "Şu anda Sağlık Bakanı olarak benim kamuoyuna, vatandaşlarımıza söyleyeceğim; beyaz etle, yumurtayla, tavuk etiyle ilgili herhangi bir risk söz konusu değil" dedi.