AA'nın Arnavutça yayına başlaması önemli

TBMM Başkanı Çiçek, AA'nın Arnavutça yayınına başlamasına ilişkin, "Arnavutluk ve Arnavutça coğrafyada kilit bir ülke ve önemli bir dil. Bu açıdan Arnavutça ile olayları öğrenmek önemli" dedi.
AA'nın Arnavutça yayına başlaması önemli

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Anadolu Ajansı'nın (AA) Arnavutça yayınına başlamasına ilişkin, "Arnavutluk ve Arnavutça coğrafyada kilit bir ülke ve önemli bir dil. Bu açıdan Arnavutça ile olayları öğrenmek, birinci elden bilgi sahibi olmak önemli" dedi.

Çiçek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gündeme ilişkin değerlendirmede bulundu.

Çiçek, AA'nın 1 Ekim itibarıyla Arnavutça yayınına başlamasını olumlu bulduğunu söyledi.

Arnavutça yayınına başlanmasını önemli bir çaba ve gayret olarak değerlendiren Çiçek, "Arnavutluk veArnavutça coğrafyada kilit bir ülke ve önemli bir dil. Bu açıdan Arnavutça ile olayları öğrenmek, birinci elden bilgi sahibi olmak önemli. Değerlendirmeler yapabilmeki olayların arka planında ne var ne yok, bunu doğru bir dille, doğru bir kanaldan öğrenmeleri önemli" ifadesini kullandı.

"Biz hem Arnavutluk'un hem de Arnavut kardeşlerimizin dostu ve kardeşiyiz" diyen Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yaklaşık 500 yıllık bir ortak tarihimiz var. Dilimizde karşılıklı birçok kelime var, Birbirimize çok benzeyen iki milletiz. Ayrıca Türkiye’de de önemli ölçüde Arnavut kökenli vatandaşlarımız var. Dolayısıyla Arnavutluk’la ilişkilerimiz ne kadar gelişirse bu hem iki ülkenin yararınadır hem de bölgenin yararınadır. Biz Arnavutluk'un NATO ve Avrupa Birliği (AB) üyeliği başta olmak üzere politikalarını destekledik. İşbirliğini de daha fazla geliştirmek istiyoruz. İs adamlarımızı teşvik ediyoruz. Arnavutluk'un kalkınma çabaları bizim için de önemli. Burada istikrarın sağlanması, refahın artması bizim en büyük arzumuzdur."

Sırbistan ile Arnavutluk arasındaki olaylı maç

Sırbistan ile Arnavutluk arasındaki olaylı maç sonrası yaşanan gelişmelere ilişkin Çiçek, yaşanan bu olayların üzücü olduğunu ve asla tasvip edilemeyeceğini söyledi.

Çiçek, iki ülke arasında yaşanan bu olaya rağmen Arnavutluk Başbakanı Edi Rama'nın Sırbistan ziyaretini iptal etmemesini ise olumlu karşıladığını ifade etti.

Balkanlar'da acının artık geride kalması gerektiğini vurgulayan Çiçek, "Türkiye olarak, sorunları silahlara sarılarak veya fiziki güç kullanarak çözme döneminin kapanması gerektiğine inanıyoruz" diye konuştu.

Çiçek, Balkanlar'ın kırılgan bir coğrafya olduğunu her zaman ifade ettiklerini kaydederek, sorunların barışçıl bir şekilde, diyalog ve konuşarak çözülmesi gerektiğini, bu yöndeki çabaları desteklediklerini belirtti.

Sırp taraftarın öldürülmesi

Galatasaray ile Kızılyıldız arasında cuma akşamı oynanan basketbol maçı öncesinde çıkan olayda, bir Kızılyıldız taraftarının bıçaklanarak öldürülmesine de değinen Çiçek, her toplumda sorumsuz bazı insanların çıkabileceğini, işin nereye varacağını bilmeden fevri hareket edenlerin olduğunu söyledi.

Çiçek, bu tür vakaların üzerinden genel politika oluşturulmasının doğru olmadığını belirterek, "Bunlara rağmen, dostluğu, işbirliğini, her alandaki karşılıklı uzlaşı ve çabayı sürdürmek en doğru olan yoldur" şeklinde konuştu.