AB katılım müzakerelerinde 33. fasıl açıldı

AB katılım müzakerelerinde 33. fasıl açıldı

AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, AB'ye terörle mücadelede dayanışma çağrısı yaparak, "Avrupa'nın bir başkentinde PKK çadırına izin verilmesini DAEŞ'in çadırına izin verilmesinden farksız görüyoruz. Avrupa'nın herhangi bir parlamentosunun duvarında PKK'yı destekleyen bir afiş, DAEŞ'in propagandasına izin verilmesinden farksızdır. Terör, terördür.< dedi.

Çelik, AB katılım müzakerelerinde Mali ve Bütçesel Hükümler faslının açılmasının ardından düzenlenen ortak basın toplantısında bir soru üzerine terörle mücadele konusuna değindi. Terör eylemlerinin devam etmesinin yeterince dayanışma içinde olunmadığını gösterdiğini söyleyen Çelik, daha fazla dayanışma çağrısı yaptı.

Terör örgütleri arasında ayrım yapılmaması gerektiğini, DAEŞ ve PKK'nın aynı olduğunu söyleyen Çelik, "Dolayısıyla biz Avrupa'nın bir başkentinde PKK çadırına izin verilmesini DAEŞ'in çadırına izin verilmesinden farksız görüyoruz. Avrupa'nın herhangi bir parlamentosunun duvarında PKK'yı destekleyen bir afiş, DAEŞ'in propagandasına izin verilmesinden farksızdır. Terör, terördür." dedi.

- "Avrupa'da olağanüstü hal ilan ettiler"

Çelik, vize serbestisine ilişkin olarak da, Türkiye'nin terörle mücadele kapasitesini zaafa uğratacak bir adım atamayacağını vurguladı. Terörle mücadele özgürlük-güvenlik dengesinin korunmasının önemine dikkati çeken Çelik, şöyle devam etti:

"Avrupa'da bazı yerlerde terör saldırısı olduğu zaman Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin bazı maddelerini askıya aldılar, olağanüstü hal ilan ettiler, sınırları kapattılar. Biz o tip olaylarla son 5-6 ay içeresinde defalarca karşılaştık. Fakat sınırları kapatmadık, olağanüstü hal ilan etmedik, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin bazı maddelerini askıya alacak şekilde bir tutum sergilemedik." 

İstanbul'daki bir terör saldırısın hemen ardından üç bakanın yeni bir fasıl açılması için Brüksel'e geldiğine vurgu yapan Çelik, bunun Türkiye'nin reformlardan vazgeçmediğini göstermesi bakımdan önemli olduğunu sözlerine ekledi.