AB Liderler Zirvesi ilk kez İngiltere olmadan toplandı

Avrupa Birliği ülkelerinin hükümet ve devlet başkanlarından oluşan AB Liderler Zirvesi, ilk kez İngiltere olmadan bir araya geldi.
AB Liderler Zirvesi ilk kez İngiltere olmadan toplandı

 AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, "27 AB ülkesinin liderleri kesinlikle birlik halinde ve beraber devam etmeye kararlı." dedi.

Avrupa Birliği ülkelerinin hükümet ve devlet başkanlarından oluşan AB Liderler Zirvesi, ilk kez İngiltere olmadan bir araya geldi. Brüksel’deki AB Konseyi binasında buluşan 27 AB üyesi ülkenin liderleri, İngiltere'siz nasıl devam edileceğini ve İngiltere’nin referandum sonucunu kendi aralarında 4 saat değerlendirdi. Zirvenin ardından AB Konseyi Başkanı Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, ortak basın toplantısı düzenledi.

Tusk, bugün 27 AB liderinin İngiltere’de yapılan AB referandumunun Avrupa için olası sonuçlarını değerlendirdiğini belirterek "Bir konu net. 27 AB ülkesinin liderleri kesinlikle birlik halinde ve beraber devam etmeye kararlı." diye konuştu.

İngiltere, AB’den ayrılma kararını resmi olarak bildirmeden İngiltere’yle ayrılık sonrasına ilişkin hiçbir görüşme yapılmayacağını vurgulayan Tusk, "İngiltere'nin, bizim gelecekte yakın ortağımız olmasını umuyoruz. İngiliz hükümetinin görevi, AB Konseyi'ne çıkacağını resmi olarak bildirmek." dedi.

"AB Tek Pazarı alakart değildir"

Tusk, İngiltere'nin Avrupa Tek Pazarı'na girişinin tek yolunun insan, mal, hizmet ve sermayenin serbest dolaşımını kabul etmekle olabileceğine dikkati çekerek "AB Tek Pazarı alakart değildir." ifadesini kullandı.

Bratislava Zirvesi

Tusk, Slovakya’nın başkenti Bratislava’da 16 Eylül’de AB üyesi 27 ülke liderinin tekrar bir araya geleceğini açıkladı.

AB Komisyonu Başkanı Juncker de toplantının sakin bir şekilde gerçekleştiğine işaret ederek "Birleşik Krallık, resmi olarak AB’den ayrılma kararını bildirmeden müzakere olmayacak." dedi.

"İç piyasamıza girmek isteyen tüm gerekli koşulları istisnasız yerine getirmeli"

AB Komisyonu üyelerine ve AB kurumları genel müdürlerine Birleşik Krallık temsilcileriyle ayrılık sonrası süreçle ilgili görüşmemeleri talimatını verdiğini kaydeden Juncker, "AB'nin iç pazarı alakart olmayacak. Bizim iç piyasamıza girmek isteyen tüm gerekli koşulları istisnasız yerine getirmeli." değerlendirmesinde bulundu.