AB Mavi Kart alımını kolaylaştırıyor

Avrupa Birliği Komisyonu, kalifiye iş gücünü artırmak ve iş piyasalarındaki boşlukları doldurmak için Mavi Kart sisteminin şartlarını kolaylaştırmaya yönelik teklif açıkladı.
AB Mavi Kart alımını kolaylaştırıyor

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, kalifiye iş gücünü artırmak ve iş piyasalarındakiboşlukları doldurmak için Mavi Kart sisteminin şartlarını kolaylaştırmaya yönelik teklif açıkladı.

Komisyonun Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu Üyesi Dimitris Avramopoulos, düzenlediği basın toplantısında, ABD’deki Yeşil Kart uygulamasının benzeri olan AB’deki Mavi Kart uygulamasının etkinliğini arttırmak için revize edilmesine yönelik düzenleme teklifini AB Komisyonu adına duyurdu.

Avramopoulos, Avrupa'da son dönemde sığınmacı konusu gündemde olmasına rağmen yasal göçmen meselesinin de çok önemli olduğunu belirterek, "AB olarak özellikle sağlık ve bilişim teknolojileri (IT) gibi sektörlerde eleman eksikliği yaşıyoruz. Mevcut durumda vatandaşlarımızı yetiştirsek bile bu yeterli olmaz. AB'nin önümüzeki 20 yılda çalışan nüfusu 20 milyon azalacak." dedi.

Avrupa için göçün yeni bir kavram olmadığını anımsatan Avramopoulos, "Üçüncü ülke vatandaşları Avrupa'ya çalışmak, aile birleşimi, eğitim ve korunma nedenleriyle geliyor. Burada önümüzde önemli bir fırsat var." diye konuştu.

Geçen yıl 14 bin Mavi Kart düzenlendi

Avramopoulos, Mavi Kart sisteminin revize edilmesinin komisyonun önceliklerinden olduğuna dikkati çekerek, "AB, halihazırda yeterince çekici değil ki çoğu yetenekli ve bilgili insan diğer bölgeleri tercih ediyor. ABD'nin Yeşil Kart'ı ile rekabet edeceksek AB'nin Mavi Kart'ına ihtiyacımız var." ifadelerini kullandı.

AB’nin Mavi Kart uygulaması 2009 yılında ABD’nin Yeşil Kart sistemi model alınarak Avrupa’nın yaşlanan iş gücüne katkıda bulunmak ve kalifiye eleman ihtiyacını gidermek amacıyla başlatılmıştı. AB ülkeleri, geçen yıl, çoğu Almanya’da olmak üzere toplamda 14 bin civarında Mavi Kart düzenlemişti.

Yeni düzenleme, Mavi Kart sahibi olmak için daha önce gerekli olan minimum 12 aylık iş sözleşmelerinin süresini 6 aya indiriyor. Bu kart sahiplerinin AB ülkelerinde oturum izni alma süreçlerinin hızlandırılması ve aile birlikteliklerinin daha kolay sağlanması planlanıyor. AB’nin Mavi Kart sistemine İngiltere, İrlanda ve Danimarka katılmıyor.