AB sığınmacılar için 2 milyar avroluk fonu serbest bıraktı

AB, Türkiye’deki Suriyeli sığınmacıları desteklemek için taahhüt ettiği fonun toplam 2 milyar 155 milyon avroluk kısmının serbest bırakıldığını açıkladı.
AB sığınmacılar için 2 milyar avroluk fonu serbest bıraktı

Avrupa Birliği (AB), Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılar için taahhüt ettiği mali desteğin 1 milyar 415 milyon avroluk kısmının “Özel Tedbir” olarak serbest bırakıldığını, böylece fona toplam 2 milyar 155 milyon avro tahsis edildiğini bildirdi.

Bu kaynağın, Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılar için geliştirilecek eğitim, sağlık, yerel altyapı ve sosyo-ekonomik projeler için kullanılacağı kaydedildi.

Halihazırda bu fona tahsis edilen toplam kaynağın 229 milyon avroluk kısmı için çeşitli projeler onay aldı. Onaylanan projelere de 105 milyon avroluk ödeme gerçekleştirildi.

AB, 29 Kasım 2015’te düzenlenen Türkiye-AB Zirvesi'nde, Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılar için 2017 sonuna kadar 3 milyar avroluk fon sağlamayı taahhüt etmişti.18 Mart’taki zirvede ise bu bütçenin bitmesi durumunda 2018 sonuna kadar 3 milyar avroluk ek fonun hayata geçirilmesi kararlaştırılmıştı.