"Abbas'ın Hamas'ı hedef alması uzlaşıyı olumsuz etkileyecek"

Çağdaş Araştırmalar Merkezi'nde araştırmalar yapan siyasi analist Beşarat:- "Abbas'ın bir sonraki adımından bahsetmesi, Gazze Şeridi'ne yönelik izleyeceği tutumun şiddetini artıracağı ve önümüzdeki dönemde Filistinli gruplar arasında uçurumun derinleşeceğ
"Abbas'ın Hamas'ı hedef alması uzlaşıyı olumsuz etkileyecek"

GAZZE (AA) - LUBABE ZEVKAN - Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın, Başbakanı Rami el-Hamdallah'ın konvoyuna düzenlenen saldırıyla ilgili Hamas'ı hedef alan açıklamalarının, uzlaşı sürecini büyük ölçüde olumsuz etkileyeceği belirtiliyor.

Gazze'deki siyasi analistler, Abbas'ın Filistin Başbakanı Hamdallah'ın konvoyuna düzenlenen saldırıyla ilgili Hamas'ı suçlaması ve bunun uzlaşı sürecine muhtemel etkilerini AA muhabirine değerlendirdi.

Uzmanlar, Gazze'ye yönelik "bazı mali ve hukuki kararlar" alacağına işaret eden Abbas'ın, geçen yıl nisan ayında Gazze Şeridi'ndeki memur maaşlarında kesintiye gidilmesi ve elektrik yardımının azaltılması gibi uygulamalara ek yaptırımlar getirmesi halinde Filistin içerisindeki "anlaşmazlık uçurumunun" daha da derinleşeceğini ifade ediyor.

- Abbas'ın "ayrılık konuşması"

Çağdaş Araştırmalar Merkezi bünyesinde araştırmalar yapan siyasi analist Süleyman Beşarat, Abbas'ın Hamdallah'ın konvoyuna düzenlenen saldırının arkasında Hamas'ın bulunduğunu ileri süren Abbas'ın, Hamas'a işaret ederek, "bölünmenin tarafları değil tek tarafı olduğu" yönündeki ifadelerinin yer aldığı açıklamasını "ayrılık konuşması" olarak nitelendirdi.

Beşarat, "Abbas'ın bir sonraki adımından bahsetmesi, Gazze Şeridi'ne yönelik izleyeceği tutumun şiddetini artıracağı ve önümüzdeki dönemde Filistinli gruplar arasında uçurumun derinleşeceği anlamına geliyor." dedi.

Devlet Başkanı Abbas'ın konuşmasının satır aralarından, "Mısır'ın Filistin uzlaşısında oynadığı rolü de eleştirdiğinin" anlaşıldığını ifade eden Beşarat, gelecek dönemde uzlaşı dosyası konusunda bir yakınlaşmadan bahsetmenin mümkün olmadığını kaydetti.

- "Abbas'ın açıklamaları uzlaşıya son verdi"

Ulusal Başarı Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi'nde Öğretim Üyesi Osman Osman, Devlet Başkanının söz konusu açıklamalarının ardından Filistin'de ulusal uzlaşının sağlanmasını, "uzak bir ihtimal" olarak nitelendirdi.

"Devlet Başkanı Abbas açıklamalarıyla, açık ve net bir şekilde uzlaşıya son verdi. Abbas olduğu müddetçe uzlaşı olmayacaktır." diyen Osman, "Abbas'ın açıklamalarının ardından uzlaşı için uzun bir mesai harcayan Hamas'ın ılımlı çizgisi zayıflayacak. Hamas ve direnişin olmadığı bir uzlaşıyı savunan diğer hat güçlenecek." değerlendirmesinde bulundu.

Abbas'ın sert eleştirilerini yorumlayan Osman, Filistin meselesinin, ABD'nin saldırılarına maruz kaldığı bir zamanda tansiyonun bu şekilde yükseltilmesi için hiç bir gerekçe olmadığını vurgulayarak, "uzlaşı umudunu yitirdik." ifadesini kullandı.

Abbas'ın şuana kadar yaptığı açıklamalar arasında büyük farklar olduğuna işaret eden Filistinli siyasi analist Mustafa İbrahim de Filistin Devlet Başkanı'nın, Hamas'ı hedef alan son sözlerini, "Gazze'deki Filistinlilere açılan iç savaş" olarak yorumlayarak, "Bu savaşın, 'Yüzyılın Anlaşması' projesini Filistinlilere dayatmaya çalışan ABD ve İsrail'e karşı açılmasını umardım. Sanırım Abbas, İsrail'le mücadeleden daha kolay olan bu yolu seçti." dedi.

İbrahim şöyle devam etti:

"Bu gelişmeler üzerine yakın bir zamanda Filistinli gruplar arasındaki çatlağın onarılacağını sanmıyorum. Tüm göstergeler mevcut zaman diliminde uzlaşıya dönüşün olmayacağı yönünde. Abbas'ın yaptığı karamsar açıklamalara rağmen Filistinlilerin çözüme ulaşabileceklerine inandıkları bir alan hala mevcut. Bu da ulusal çıkarların partisel çıkarların önüne geçmesiyle mümkün."

- Uzlaşı süreci sekteye uğrayacak

Siyasi analist ve yazar Hamza Ebu Şeneb de Filistin uzlaşı sürecinin daha önce de bir çok kez aksadığına dikkati çekerek, Abbas'ın son açıklamalarının ardından sürecin yeniden sekteye uğrayacağını savundu.

Ebu Şeneb, "Uzlaşının işlemez duruma gelmesi demek, Hamas'ın Gazze'de tek taraflı adımlar atması anlamına gelmiyor. Ancak Gazze'de toplum gerçeğiyle örtüşen sistemli bir takım adımlar atılabilir." değerlendirmesinde bulundu.

Filistin Başbakanı Hamdallah, 13 Mart'ta Gazze'ye yaptığı ziyaret sırasında konvoyuna düzenlenen bombalı saldırıdan yara almadan kurtulmuştu. Filistin Devlet Başkanı Abbas da bunun ardından 19 Mart'ta yaptığı açıklamada, "Hamdallah'ın konvoyuna Gazze Şeridi'nde düzenlenen saldırının arkasında Hamas var." diyerek başbakana yönelik saldırının sorumluluğunu harekete yüklemişti. Abbas, Filistin uzlaşısına ilişkin de Hamas'ın Mısır'ın başkenti Kahire'de düzenlenen toplantılarda anlaşmaya varılan maddelere aykırı davrandığını ifade etmişti.


Kaynak: