ABD Dışişleri Bakanı Kerry Ukrayna’da

ABD Dışişleri Bakanı Kerry Ukrayna’da

 ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya'nın Ukrayna'daki gerilimin sona ermesi için üzerine düşenleri yapmadığı sürece yaptırımların devam edeceğini belirtti.

Kerry, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Ukrayna’nın başkenti Kiev’de Devlet Başkanı Petro Poroşenko ile görüştü. Basına kapalı görüşmenin ardından Poroşenko ve Kerry ortak basın toplantısı düzenledi.

Poroşenko, ülkede yatırım ortamının oluşması için özellikle yargı reformu hususunda ABD’nin desteğini beklediklerini kaydederek ABD hükümetine iki ülkenin ortaklığının ilerlemesi yönünde gösterdiği çaba için teşekkür etti.

Kırım’ın işgalden kurtarılması için uluslararası mekanizmanın oluşmasında ısrar etmeyi sürdürdüklerini belirten Poroşenko, Ukrayna’nın açık, net ve şeffaf bir mekanizma önerisinde bulunduğunu hatırlattı.

Poroşenko, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Oluşturacağımız bu mekanizmaya Avrupa Birliği ve ABD dahil olmalıdır. Buna Budapeşte memorandumunun garantörleri de katılmalıdır. Bu formatı ‘Cenevre Artı’ olarak adlandırmak mümkün. Aynı, Kırım’ın işgalden kurtarılması için yol haritasının belirlenmesi, Kırım Tatar halkının haklarının korunması, yasa dışı gözaltına alınanların serbest bırakılması konuları gibi, hızla bu sürecin organize edilmesi için görüşmelere başlanması gerekir.” 

Bakan Kerry ise Donbas’ta çatışmalardan zarar görenler için ABD’nin ek yardımda bulunacağını söyleyerek “Bugün Devlet Başkanı Poroşenko’ya söyledim. ABD Ukrayna’nın doğusunda çatışmalardan zarar görenler için ilave 23 milyon dolar verecektir” dedi.

Donbas’taki çatışmaların Minsk Anlaşması'nın hayata geçirilmesiyle durdurulabileceğine işaret eden Kerry “Çatışmaların durdurulması sadece Minsk Anlaşması'nın yerine getirilmesi, ateşkesin sağlanması, AGİT misyonunun bölgede serbest çalışması, esirlerin serbest bırakılması, seçimlerin yapılması ve Ukrayna’nın egemenliğinin tam olarak sağlanmasıyla mümkündür” ifadelerini kullandı.

ABD’nin Kırım ile ilgili olarak Rusya’ya yaptırımlarını sürdüreceğini vurgulayan Kerry şunları kaydetti:

“Rusya, gerilimin sona ermesi için sorumluluklarını yerine getirmezse yaptırımlar devam edecek. Kırım hususunda da aynı şekilde. Kırım hususunda bizim yaptırımlarımız, çözümün gerçekleşmesine kadar devam edecektir. Eğer Rusya gerilimin sona ermesi yolunu seçerse uluslararası toplum bunu alkışlayacaktır. Devlet Başkanı Poroşenko ile işbirliği yapacağız.”

“Ukrayna tartışmasız ileriye doğru gidiyor. Ukrayna’nın demokrasisini güçlendirmek için birçok şey yapmak lazım” diyen Kerry, Ukrayna ekonomisinin de güçlükle alınan siyasi kararlar neticesinde gelişmeye başladığını dile getirdi. Kerry “Başkan Obama adına, ABD’nin Ukrayna’nın yanında duracağına emin olmanızı istiyorum” dedi.