ABD Guantanamo'daki 15 tutukluyu BAE'ye gönderdi

ABD yönetiminin, Guantanamo'daki tutukevinde bulunan 15 kişiyi Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) gönderdiği bildirildi.
ABD Guantanamo'daki 15 tutukluyu BAE'ye gönderdi

ABD yönetimininGuantanamo'daki tutukevinde bulunan 15 kişiyi Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) gönderdiği bildirildi.

ABD Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, tutuklular hakkında yapılan değerlendirmelerin ardından 15 kişinin BAE'ye gönderilmesine karar verildiği belirtildi.

Açıklamada, BAE'ye insani jesti ve ABD yönetiminin Guantanamo tutukevini kapatmak için gösterdiği çabalara desteğinden dolayı teşekkür edildi.

61 tutuklu kaldı

Guantanamo'dan yapılan son tutuklu transferi, bugüne kadar tek seferde en çok tutuklunun gönderildiği sevkiyat oldu. Guantanamo'da, bu son transferin ardından 61 tutuklu kaldı.

Barack Obama yönetimi, 11 Eylül'den sonra George W. Bush döneminde kurulan ve tutuklanan kişilerin getirildiği Guantanamo'daki tutukevini kapatmak istemiş ancak Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu ABD Kongresi'nin muhalefetiyle karşılaşmıştı.

Beyaz Saray yetkilileri, Obama'nın görev süresinin bitimine aylar kala yaz mevsiminde transferleri yoğunlaştıracaklarını söylemişti.

Küba'nın Guantanamo Körfezi'ndeki Amerikan donanma üssünde yer alan tutukevi, 11 Eylül 2001'deki terör saldırıları ve ABD'nin Afganistan'ı işgalinin ardından kurulmuştu. Dönemin ABD Başkanı George W. Bush tarafından ilan edilen "terörle küresel savaş" kapsamında yakalanan ilk terör zanlıları, 11 Ocak 2002'de üsse getirilmişti.

Obama, 2008'deki başkanlık yarışında Guantanamo'nun kapatacağı sözünü vermişti ancak Cumhuriyetçi kanattan gelen itirazlar nedeniyle bunu henüz başaramadı.