ABD: İran'a fidye verdik

ABD, İran'a gönderilen 400 milyon doların rehin tutulan 4 ABD'li asker için 'fidye parası' olduğunu kabul etti.
ABD: İran'a fidye verdik

İran'a geri ödemesi yapılan 400 milyon doların ‘karşılıklı güvensizlik’ nedeniyle ‘koz’ olarak kullanıldığını söyleyen ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, "Tutukluların bırakılması konusunda İran'ın sözünden cayması yönündeki endişeler ve dürüst olmak gerekirse İran ile ABD arasındaki karşılıklı güvensizlik nedeniyle vatandaşlarımız bırakılana kadar tabii ki elimizdeki maksimum kozu tutmak istedik" dedi.

"Yani 400 milyon doları ABD’liler bırakılana kadar İran'a vermeyecektiniz, doğru mu?" sorusu üzerine Kirby, "Evet, doğru" karşılığını verdi.

ABD’li Cumhuriyetçiler başta olmak üzere birçok kişi, İran’a ödenen 400 milyon doların, 17 Ocak'ta serbest bırakılan 4 ABD vatandaşı için fidye olarak verildiğini savunmuş ancak ABD Dışişleri Bakanlığı iki olayın aynı döneme denk gelmesinin ‘tesadüfi’ olduğunu iddia etmişti.

İran da iddiaları reddederek paranın ABD vatandaşları için değil iki ülke arasında Şah Rıza Pehlevi döneminden doğan ihtilaf yüzünden, Obama yönetiminin ödemeyi kabul ettiği 1,7 milyar doların ilk taksidi olarak gönderildiğini belirtmişti.