ABD öncülüğündeki koalisyondan Ebu Kemal açıklaması

ABD öncülüğündeki DEAŞ karşıtı koalisyon sözcüsü Albay Dillon, Esed rejimi yanlısı ve İran destekli milis kuvvetlerin, El Tanf bölgesinde eğittikleri ÖSO'nun Deyr ez-Zor kenti ve Ebu Kemal ilçesine ilerleyişinin önünü kestiğini açıkladı.
ABD öncülüğündeki koalisyondan Ebu Kemal açıklaması

ABD öncülüğündeki DEAŞ karşıtı koalisyon sözcüsü Albay Ryan Dillon, Beşşar Esed rejimi yanlısı ve İran destekli milis kuvvetlerin, El Tanf bölgesinde eğittikleri Özgür Suriye Ordusunun (ÖSO) Deyr ez-Zor kenti ve Ebu Kemal ilçesine ilerleyişinin önünü kestiğini açıkladı.

Albay Dillon, video konferans yöntemiyle bağlandığı ABD Savunma Bakanlığında (Pentagon), Irak ve Suriye'de devam eden DEAŞ karşıtı operasyonlar hakkında değerlendirmelerde bulundu.

İran destekli rejim yanlısı milislerin, El Tanf bölgesi ve Irak ile Suriye arasındaki sınır bölgesine doğru harekete geçmesi üzerine söz konusu gerginliğin azaldığını dile getiren Dillon, "Rejim yanlısı güçler, şimdi El Tanf'taki unsurlarımızla Ebu Kemal arasındadır ve kuzeydoğuya Ebu Kemal'e doğru ilerliyorlar." dedi.

ABD'nin rejim yanlısı güçlerle Rusya ile mevcut olan ayrışma kanalı dışında iletişim kurmadığını ifade eden Dillon, rejimin veya rejim yanlısı grupların Ebu Kemal ve Deyr ez-Zor'da DEAŞ ile mücadele etmesini memnuniyetle karşılayacaklarını bildirdi.

"Rejim yanlısı kuvvetlerin, ABD'nin eğittiği muhalif grupların Fırat Vadisi'nde bulunan Ebu Kemal ve Deyr ez-Zor'a ilerleyişinin önünü kesmesine" ilişkin soru üzerine Dillon, rejim veya rejim yanlısı kuvvetlerin o bölgeleri alıp ÖSO'nun önünü kesmesinin, ABD'nin bölgede hava saldırısı gibi başka yöntemlerle DEAŞ ile mücadelesini engellemeyeceğini belirtti.

ABD'nin El Tanf bölgesinin kuzeyinde bir atış üssü kurduğunu ifade eden Dillon, ABD kuvvetlerinin müttefik kuvvetlerle Hamad Çölü'nde Fırat kıyılarına kadar devriye gezdiğini söyledi.

Dillon, "Rejimin Ebu Kemal civarındaki bölgeye yerleşmesi durumunda bizim müttefik kuvvetlerle yaptığımız devriyeler de sınırlanmış olacak." ifadesini kullandı.

El Tanf bölgesindeki operasyonlara devam edileceğini dile getiren Dillon, "Rejimin Ebu Kemal'e doğru yolumuzu kesmesinde bir sorun yok." diye konuştu.

Rusya'nın seyir füzeleriyle saldırı düzenlemesi

"Rusya'nın seyir füzeleriyle Humus kenti yakınlarındaki DEAŞ'ın hedeflerini vuracağı konusunda ABD'yi bilgilendirip bilgilendirmediği" sorularına cevap vermeyen Dillon, Rusya ile 2015'te kuvvetlerin güvenli ayrışması için kurulan iletişim kanalının açık olduğunu ve kullanımda bulunduğunu söyledi.

Dillon, "Halen ayrışma hattını kullanıyoruz ve hat açık. O kanal bir nedenden ötürü açık. O da havadaki mürettebatımızın ve karadaki kuvvetlerimizin güvenli şekilde operasyonlarını yapması ve ayrışmadan kaynaklı stratejik hataların yapılmamasıdır." dedi.

"Rusya'nın sadece Türkiye ve İsrail'e bilgi verip, ABD'yi bilgilendirmediğine" ilişkin soruları yanıtsız bırakan Dillon, "ABD'nin, Rusya'nın seyir füzeleri fırlattığını nasıl öğrendiğine" yönelik soruları da yanıtlamadı.