ABD polisi 11 Eylül'den bu yana en büyük kaybını yaşadı

ABD Dallas'ta perşembe gecesi 5 polisin hayatını kaybettiği saldırı 11 Eylül’den bu yana bir olayda en fazla polisin öldüğü saldırı olurken, ülkede 2016’da görevi başında silahla öldürülen polis sayısı 26'ya çıktı.
ABD polisi 11 Eylül'den bu yana en büyük kaybını yaşadı

ABD’nin Dallas kentinde perşembe gecesi 5 polisin hayatını kaybettiği saldırı11 Eylül’den bu yana bir olayda en fazla polisin öldüğü saldırı olurken, ülkede 2016’da görevi başında silahla öldürülen polis sayısı 26'ya çıktı.

Dallas kentinde, ülkenin farklı eyaletlerindeki iki siyahi vatandaşın öldürülmesinin protesto edildiği sırada polisleri hedef alan 25 yaşındaki Micah Xavier Johnson, ABD’nin yakın tarihinde polise yönelik en ciddi saldırılardan birini gerçekleştirdi.

Görev başında hayatını kaybeden polislerin kayıtlarının tutulduğu “Kahraman Polisler Anı Defteri” isimli kuruluşun verilerine göre, bu yıl şimdiye kadar 57 polis memuru görev esnasında yaşamını yitirdi.

Ocak ayında 5 polis vazifesi başında hayatını kaybederken, şubatta 10, martta 16, nisanda 2, mayısta 7, haziranda 11 ve temmuzda ise 5’i Dallas’ta olmak üzere 6 polis görev esnasında öldü.

Verilere göre bu polislerin 26’sı silahla vurularak öldürüldü. Diğer ölümler araç kovalamaca esnasındaki kazalar veya polislerin üzerine araç sürülmesi gibi farklı nedenlerle yaşandı.

Kuruluşa göre 2015 yılında mesaisi başında ölen toplam polis sayısı ise 130.

En fazla polis 11 Eylül saldırısında öldü

ABD’de 2001 yılında yaşanan 11 Eylül saldırısı, bugüne kadar tek bir olayda en fazla polisin yaşamını yitirdiği eylem olarak dikkati çekiyor.

Ulusal Polis Memurları Anma Fonu’nun rakamlarına göre, New York şehrindekiikiz kulelere uçaklarla yapılan saldırıda 72 polis hayatını kaybetti.

Ülkede son yıllarda polise yönelik silahla gerçekleştirilen diğer kanlı eylemler arasında, Kasım 2009’da Washington eyaletindeki bir askeri üs yakınlarında bulunan kafeteryada oturan 4 polisin, siyahi bir erkeğin açtığı ateş sonucu ölmesi ve aynı yıl mart ayında California’nın Oakland kentinde yine 4 polisin, uğradıkları silahlı saldırıda hayatını kaybetmesi bulunuyor.