ABD, sahte El Kaide videoları için servet ödemiş!

ABD’nin propaganda çalışmaları kapsamında İngiltere merkezli bir PR şirketine yarım milyar dolar para ödediği ortaya çıktı. PR şirketinin bu ödeme karşılığında sahte El Kaide videoları ürettiği iddia ediliyor.
ABD, sahte El Kaide videoları için servet ödemiş!

The Daily Beast'ten Crofton Black ve Abigail Fielding-Smith'in haberine göre,Pentagon'un sahte propaganda videoları hazırlaması için İngiltere merkezli bir PR şirketine yarım milyar dolardan fazla para ödediği bilgisine yer verildi. Haberde Bell Pottinger isimli şirketin çalışanlarının ABD'nin Bağdat'ta bulunan askeri üssünde birlikte görev aldıkları belirtildi.Şirketin görevleri arasında sahte El-Kaide videoları hazırlamak ve bu videoları izleyen Iraklıların takibini sağlamakta yer alıyor.Şirketle yapılan anlaşmanın Irak işgali sonrası olduğu ifade edildi.

Olay iddia konusunda görüşü sorulan Bell Pottinger'in eski başkanı Lord Tim Bell, iddiaları doğrularken şirketinin gizli askeri operasyonlar için çalıştığını ifade etti. Bell, şirketinin Pentagon, CIA ve Ulusal Güvenlik Servisi (NSA) ile bilgi akışı içerisinde olduğunu söyledi. Bell'in PR şirketi, Britanya'nın ünlü sağcı başbakanı Margaret Thatcher'ın imaj çalışmalarını da yapmıştı.
 

  • ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'un bu yöntemle Irak'ta bulunan terör örgütü sempatizanlarını tespit etme amacı güttüğü iddia edilse de, sosyal medya üzerinden yayılan videoların neye/ne kadar etkisi olduğu konusunda kesin bir sonuç raporu yer almıyor. 2007-2011 arasında uygulanan projeyle kaç kişinin tespit edildiği hakkında da bilgi verilmedi. Proje ile birlikte ortaya çıkan 'sahte' videoların Irak'ın işgalinin devam edip etmemesine ve ABD kamuoyuna olan etkisine değinilmedi.

Proje kapsamında ABD'li özel kuvvetlerinin Irak'ta yaptığı operasyonlar sırasında hazırlanan sahte propaganda CD'lerini radikal militanların bulunduğu bölgelere dağıttığı, bu CD'leri izleyen militanların bilgisayarların IP'lerinin ise video dosyalarının içinde yer alan kod vasıtasıyla internet üzerinden tespit edilerek Pentagon'a iletildiği belirtildi.

El-Kaide için sahte video ve reklamlar hazırlanmış

2006-2008 yılları arasında Bell Pottinger'da çalışan Martin Wells ise çalıştığı şirketin o dönemde El Kaide'yi karanlık bir terör örgütü olarak göstermek için reklamlar tasarladığını ve ana karakterleri terörizmi kötüleyen yerel pembe dizilerin senaryolarının yazımıyla da uğraştığını ifade etti.

Pulitzer ödüllü Amerikalı gazetecinin El-Kaide iddiaları

The Daily Beast internet sitesinde çıkan 'sahte videolar' haberi sonrası akıllara Pulitzer ödüllü Amerikalı gazeteci Seymour Hersh'ün, El Kaide liderinin öldürülmesi konusunda ABD'nin kamuoyunu yanlış bilgilendirdiği konusundaki açıklamalarını getirdi. El-Kaide lideri uzun bir süre tespit edilememiş, gündemden düştüğü bir anda yakalanıp ABD ordusu tarafından öldürüldükten sonra okyanusa bırakılmıştı. Bu olay sonrası dünyaca ünlü arama motoru Google'de “Usame Bin Ladin öldürülme anı" ve “Usame Bin Ladin öldü mü" kelimeleri yoğun bir şekilde aranmış, konu hakkında onlarca komplo teorisi ortaya sürülmüştü.

Kaynak: