ABD Savunma Bakanlığı: 'Darbe girişimi bizim için de sürpriz oldu'

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Cook, "Darbe girişimi, Türkiye ve başka yerlerdeki insanlar için olduğu kadar bizim için de sürpriz oldu." dedi.
ABD Savunma Bakanlığı: 'Darbe girişimi bizim için de sürpriz oldu'

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Peter Cook, günlük basın toplantısında, "Darbe girişimi, Türkiye ve başka yerlerdeki insanlar için olduğu kadar bizim için de sürpriz oldu" ifadesini kullandı. Cook, darbe girişiminin zamanı ve nasıl gerçekleştiği konusunda hiçbir bilgiye sahip olmadıklarını belirtti.

AA muhabirinin, kamuoyunda İncirlik Üssü'nün darbenin bir parçası olarak kullanılıp kullanılmadığına yönelik bazı soru işaretlerinin bulunduğunu sorması üzerine Cook, "Olayların en başında arkadaşlarımızın ilk eğilimi neydi bilmiyorum ama onların da Türk medyasında çıkan haberler üzerine ilk bilgilere ulaşmaya başladıkları açıktır." dedi.

İncirlik'teki güvenlik seviyesi

Cook, gece boyunca yaşananlara rağmen İncirlik'teki askeri güvenlik seviyesinin cuma gecesi neden değiştirilmediği ve cumartesi TSİ 07.30'da en üst seviye olan "delta"ya neden çıkarıldığı sorularına ise cevap vermedi.

Sözcü Cook, İncirlik'teki ABD askerlerinin gece boyunca İstanbul ve Ankara'da yaşanan askeri hareketlilik karşısında ne yaptıkları sorusunu da yanıtlamadı.

Üst düzey bir Pentagon yetkilisi, ABD'nin uluslararası üslerindeki güvenlik seviyelerinin günlük olarak sürekli güncellendiğini ve tehdit algılamasına göre anlık olarak artırılabildiğini anlattı. Yetkili, cumartesi saat 07.30'da güvenlik seviyesinin "hangi tehdit gerekçesiyle" en üst düzey olan "delta"ya çıkarıldığını ancak üs komutanının ve bölgedeki Amerikan istihbarat yetkililerinin bileceğini vurguladı.