ABD Suriye'ye mi giriyor?

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Ben Rhodes, IŞİD'in etkin olduğu Suriye'ye hava saldırısı sinyali verdi.
ABD Suriye'ye mi giriyor?

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Ben Rhodes, ABD'nin Irak'tan sonra Suriye'de de IŞİD terör örgütü hedeflerine hava saldırıları düzenleme olasılığına ilişkin olarak, "Amerikalıların korunması ve ABD'ye terör planlarının engellenmesi söz konusu olduğunda hiçbir seçeneği dışlamayız" dedi.

REHİNELER TEHLİKE ALTINDA

ABD Ulusal Kamu Radyosu'nda (NPR) katıldığı bir programda konuşan Rhodes, "Suriye'deki Amerikalı rehinelerle ilgili ne biliyoruz?" şeklindeki bir soruyu yanıtlarken, "Halen Suriye'de birkaç Amerikalı rehine var. Bir süredir rehin tutulduklarını düşündüğümüz gerçeği dışında, çok fazla detaya girmemeye dikkat ediyoruz. IŞİD gibi bir terör örgütünün elinde rehin tutulmalarından derin endişe duymaktayız. Tehlike altındalar" dedi.

ÖZELLİKLE FOLEY'İN ÖLÜMÜNDEN SONRA...

Amerikalı rehinelerin yerini tespit etmek için ellerinden gelen her şeyi yapmaya devam ettiklerini, ancak bunun çok zorlu bir iş olduğunu belirten Rhodes, "Özellikle (Amerikalı gazeteci) James Foley'nin korkunç ölümünden sonra, bu konuya odaklanmaya devam edeceğiz" ifadesini kullandı.

ABD SURİYE'YE DE GİRECEK Mİ?

Rhodes, ABD'nin Suriye'de IŞİD'e karşı hava saldırıları düzenlemeyi düşünüp düşünmediğine dair soru üzerine, "Amerikalıların korunması ve ABD'ye karşı terör planlarının engellenmesi söz konusu olduğunda hiçbir seçeneği dışlamayız. Dolayısıyla, Amerikan dış politikasının ana misyonu olan halkımızın korunması söz konusu olduğunda kendimizi coğrafi sınırlarla kısıtlamayız. Şu anda ilave adımlara dair karar almadık, ama elbette ki gerektiği takdirde IŞİD'e karşı ilave adımlara başvurma seçeneğini dışlamıyoruz" diye konuştu.

ORTADOĞU'DA YENİ BİR SAVAŞA MI SÜRÜKLENİYORUZ?

Program sunucusunun, "Irak'ta devam eden hava saldırıları, Suriye'de askeri bir eylem seçeneğinin dışlanmaması, tüm bunlar yönetimin başından beri endişelendiği şeyler değil miydi? Kendimizi Ortadoğu'da yeni bir savaşa mı sürüklüyoruz?" sorusunu yöneltmesi üzerine Rhodes, "IŞİD gibi bir terör örgütünün oluşturduğu çok ciddi ve odaklanmış bir meydan okumayla uğraşıyoruz. Bence insanların anlaması gereken şu; bu meydan okumayla nasıl başa çıkacağımız konusunda bir dereceye kadar sınırlar koyuyoruz" diye konuştu.

Rhodes, ABD Başkanı Barack Obama'nın Irak'a tekrar muharip asker konuşlandırılmayacağını net olarak vurguladığına dikkat çekerek, "Bununla birlikte, IŞİD'in bölgeye ve ABD'ye oluşturduğu tehditle mücadele etmek için çeşitli araçların birlikte kullanılmasına ihtiyacımız olacak. Buna, hava saldırıları yoluyla askeri eylem, istihbarat, sahadaki güvenlik güçleriyle işbirliği de dahil" dedi.