ABD-Suudi Arabistan ilişkilerini tehdit eden tasarı

Kuveyt yönetimi, 11 Eylül kurbanlarının ailelerine Suudi Arabistan aleyhinde dava açma imkanı tanıyan tasarının onaylanmasından endişe duyuyor
ABD-Suudi Arabistan ilişkilerini tehdit eden tasarı

KUVEYT (AA) - Kuveyt yönetimi, ABD'de 11 Eylül kurbanlarının ailelerine Suudi Arabistan aleyhine dava açma imkanı tanıyan tasarının Temsilciler Meclisi'nde onaylanmasından "derin endişe" duyduğunu belirtti.

Kuveyt Haber Ajansı KUNA'ya göre, Dışişleri Bakanlığından bir yetkili, tasarıdan duydukları derin endişeyi dile getirerek "Bu tasarı ülkeler arası ilişki temelleri ve ilkeleriyle bağdaşmamaktadır." ifadesini kullandı.

Tasarının ülkelerin egemenliği ilkesiyle çeliştiğini aktaran yetkili, ABD de dahil tüm dünya ülkelerine yapacağı olumsuz etki ve uluslararası ilişkilerde oluşturacağı kaos ortamı nedeniyle tasarının yasalaşmamasını umut ettiklerini dile getirdi.

ABD Temsilciler Meclisi, 11 Eylül saldırılarında hayatını kaybedenlerin ailelerine Suudi Arabistan aleyhine dava açma imkanı tanıyan ve "terör destekçilerine karşı adalet" olarak sunulan yasa tasarısını geçen cuma günü kabul etmişti. Tasarı, mayıs ayında Senato'dan da geçmişti.

ABD Başkanı Barack Obama'nın kongrenin iki kanadından da geçen tasarıyı veto etmek için 10 günlük süresi bulunuyor. Tasarıyı veto etmesi beklenen Obama'nın bunu 10 gün içinde yapmaması halinde tasarı otomatik olarak yasalaşıyor.

 

Kaynak: